Annons
Nyheter

Sockerskörden kan bli rekordstor

Två veckor före betkampanjens början ser årets skörd ut att bli mycket bra. Årets svenska sockerskörd kan komma att bli betydligt större än den kvot Sverige tilldelats av EU. Även sockerhalten är bra.
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2002

Årets första provgrävning genomfördes 5 augusti och resultaten redovisas per sockerbruk. För Örtofta blev resultatet 42 ton betor per hektar med en sockerhalt på 13,8 procent. Det ger 5,79 ton socker per hektar. För Köpingebro blev motsvarande siffror 36,8 ton betor per hektar med en sockerhalt på 15,0 procent. Det ger 5,54 ton socker per hektar. - Resultatet pekar på 30 procent mer socker än ett normalår, säger odlingsrådgivare Anders Lindkvist på Betodlarnas Centralförening. De tunga områdena från Helsingborg till Kristianstad och en till två mil inåt landet ser mycket bra ut. I nordvästra Skåne och södra Halland har det kommit mycket nederbörd och på Gotland är det mycket torrt. I år såddes betorna ungefär två veckor tidigare än normalt och vädret var bra. Väderleken har fortsatt att vara gynnsam och betorna har utvecklats jämnt och bra. Det har inte heller skett några väsentliga angrepp av skadedjur eller sjukdomar. - Vi hade början till lusangrepp i början av juli, säger Anders Lindkvist. Men det angreppet kollapsade av sig själv. Det har bara gjorts enstaka sprutningar mot löss. Den svenska EU-kvoten för socker är i år 368 300 ton men den kommer att överskridas om betorna fortsätter utvecklas positivt. I fjor var produktionen 402 000 ton, året innan 412 000 ton och år 1999 430 000 ton. Minskningen beror mycket på de reduktioner av kvoterna, och därmed odlad areal som EU-kommissionen beslutar varje år. Årets kvoter kommer att fastställas av EU-kommissionen när det är klart med Världshandelsorganisationens villkor för export av socker år 2002/03. Den förväntade reduktionen ligger på tre till fem procent. Samtidigt med de svenska provgrävningarna har Danisco genomfört provgrävningar i Danmark, Tyskland, Finland och Litauen. I Danmark gav den 48,4 ton betor per hektar med en sockerhalt på 13,7 procent. Det ger 6,63 ton socker per hektar. I Tyskland blev resultatet 42,4 ton per hektar med en sockerhalt på 14,5 procent eller 6,16 ton socker per hektar. I Finland blev det 42,4 ton per hektar med 12,6 procent socker eller 3,59 ton socker per hektar. Litauen slutligen gav 34,0 ton betor per hektar med 15,2 procent socker eller 5,16 ton socker per hektar.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons