Annons
Nyheter

Socialnämnden i Sjöbo informerade inte i vårdnadsärende

Länsrätten ger Sjöbo socialnämnd bakläxa i ett fall som gäller institutionsvården av en tonårig flicka. Socialnämnden omprövade ett tidigare beslut utan att först tala med flickan eller hennes mamma och det strider mot förvaltningslagen.
Nyheter • Publicerad 3 juli 2002

Nämnden får därför tillbaka ärendet för förnyad handläggning. - Det är aldrig bra när sådant här händer. Vi har gjort fel och hoppas så klart att det inte skall hända igen, säger Anne Montén, sedan mitten av mars ny individ- och familjeomsorgschef (IFO-chef) i Sjöbo. Av sekretessskäl kan och vill hon inte kommentera det enskilda ärendet. Flickan har, efter beslut i socialnämnden, tidigare vårdats på ett par olika behandlingshem i sydskåne enligt lagen om vård av unga. Hon har dock rymt ett antal gånger. I mitten av mars beslöt socialnämndens arbetsutskott att vården skulle fortsätta men på ett behandlingshem i nordvästskåne. Som grund för sitt beslut hade man en vårdplan från början av februari samt en utredning om flickan som socialförvaltningens barn- och ungdomsenhet gjorde i slutet av februari. Länsrätten påpekar att enligt förvaltningslagen får ett ärende inte avgöras utan att den berörda informerats och fått yttra sig. Det är endast när omprövningen inte går emot klienten eller är av bagatellartad karaktär som socialnämnden inte behöver informera den berörda. Flickan ville inte placeras på behandlingshemmet i nordvästskåne och överklagade därför beslutet. Flickan ville i första hand att vården skulle upphöra eller i andra hand att hon placerades i hemmet eller på någon av de mer närbelägna behandlingshemmen som hon tidigare varit på. Hon säger sig ha blivit nekad advokat och beslutet fick hon inte förrän en och en halv månad efter att det tagits i nämnden. Länsrätten konstaterar att flickans beskyllningar är riktiga, hon fick inget offentligt biträde och informerades inte förrän efter det omprövade beslutet. - Jag vill att min dotter placeras på ett behandlingshem här eller i grannkommunen. Men de vill inte lyssna på mig på socialförvaltningen, säger mamman till Allehanda. Enligt Anne Montén är det mycket ovanligt inom socialtjänsten att man gör så här grava handläggningsfel.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons