Annons
Nyheter

Socialförvaltning anlitar inkassobolag

Socialförvaltningen i Kristianstad ska börja anlita inkassoföretag för att driva in skulder från sina klienter. I vissa fall rör det sig om personer som förvaltningen själv har vräkt.
Nyheter • Publicerad 25 april 2003

Socialförvaltningen har ett antal lägenheter som de hyr ut till personer som AB Kristianstadsbyggen och andra hyresvärdar inte vill hyra ut till. Förvaltningen kan också lämna hyresgaranti till personer med till exempel missbruksproblem och/eller ekonomiska problem. I de fall där personerna orsakar skador i lägenheterna, eller då socialförvaltningen åsamkas utgifter till följd av obetalda hyror, kräver socialförvaltningen de boende på kostnaderna. Det är dock svårt i de fall då personer flyttar utan att lämna någon ny adressuppgift efter sig. Därför föreslår socialförvaltningens boendesekreterare Åke Pettersson att kraven helt enkelt lämnas över till ett inkassoföretag. Eftersom det kostar cirka 10000 kronor att driva in skulderna, har socialförvaltningen satt gränsen för indrivning vid det beloppet. Åke Pettersson säger att det rör sig om ett relativt litet antal personer som kan bli föremål för indrivning. För närvarande har tio personer skulder till socialförvaltningen på grund av skador eller obetalda hyror för bostäder som förvaltningen ordnat. Det finns fall med skulder på några tusen kronor upp till 45000. I flera fall rör det sig om personer som socialförvaltningens boendesekreterare själv har vräkt. - Ja, sköter de inte hyresinbetalningarna eller stör andra hyresgäster så åker de ut, förklarar Åke Pettersson. Det är endast när barn är inblandade eller någon har drabbats av sjukdom som socialen går in och betalar eller avskriver skulderna. Frågan är då hur socialförvaltningen kan räkna med att få tillbaka sina pengar. De som söker hjälp där gör det ju det oftast just för att de saknar medel. - Vi debiterar (skriver på räkning) skulderna ändå. Vi räknar med att de förr eller senare har möjlighet att betala sina skulder, svarar Åke Pettersson. Socialnämnden antog enigt förslaget vid sitt sammanträde på torsdagen. Ordförande Janita Bergkvist (s) ser inget märkligt i att socialförvaltningen skickar inkassoföretag på sina klienter. - Nej, vi kräver klienter på pengar även i många andra fall, exempelvis då de har fått för mycket utbetalt, säger hon. Varken Åke Pettersson eller Janita Bergkvist vet om liknande indrivning sker i andra kommuner. Text: Matti Stenrosen 044-18 55 90 matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons