Annons
Nyheter

Snön är på väg

Snön som kom över Skåne och Malmö vid 14-tiden smälte bort direkt. Men räkna inte ut vintern än, det kan bli lika vitt i södra som norra Skåne under kvällen.
Nyheter • Publicerad 15 december 2009
Foto: 
Foto: 

MALMÖ. – Det kommer mer snö. Upp till en decimeter det närmaste dygnet, säger Anna Österman, jourhavande meteorolog på SMHI som utfärdat en klass 1-varning för Skåne.

På flera håll i Skåne kom snön redan vid lunchtid och blev liggande. Mest i norra Skåne, där snöandet började redan vid 11-tiden i Östra Göinge.

Annons

– Vi har inga skånska snödata ännu. Men i Halland har det kommit en halv decimeter, säger Anna Österman på SMHI vid 15.30-tiden och läser av data från mätstationer i Ullared och Torup.

Under kvällen och natten väntas upp till en decimeter snö i hela Skåne.

– Den kommer nog att ligga kvar på flera håll, eftersom temperaturen sjunker ner under noll. Och vi räknar också med lite kallare väder i morgon, onsdag.

Anna Österman tror det kan bli lika vitt i södra som norra Skåne.

– De största temperaturskillnaderna kommer att vara mellan kust och inland. Alltså lite mildare vid kusterna, på grund av vattnet.

SOS Alarm hade vid 15.30 lugnt, trots nederbörd och nollgradiga vägar.

– Vi har inte fått ett enda trafikolyckslarm, säger driftledaren Ola Nilsson.

På Vägverket Skåne i Kristianstad var man redo för mer snö.

– Vi har insatsstyrkor ute som saltar i förebyggande syfte, säger vägtrafikledare Paula Hannevind.

Enligt hennes rapporter var vägarna i Skåne vid 15-tiden mestadels torra, med undantag för modd på Bjärehalvön och fläckvis fukt på Österlen.

– Vi har plogbilar och ett antal personer i beredskap ute på våra åtta driftområden, säger driftledaren Annika Canaki.

Niklas Lundell
Björn Sjö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons