Annons
Nyheter

Snart stopp för hemtagning av livdjur

I morgon är sista dagen för djurägare i Ystad, Trelleborg, Vellinge, Skurup och Sjöbo att ta hem sina livdjur från den skyddszon som upprättats för att förhindra djursjukdomen blåtunga.
Nyheter • Publicerad 7 november 2007

– Tyvärr är det så bestämmelserna ser ut. Under perioden 13 oktober till den 9 november lämnar jordbruksverket dispensmöjligheter för lantbrukare som hade uppgjorda livsdjursaffärer eller som hade sina djur inne i zonen, säger Mats Törnquist på Svenska djurhälsovården.

Ägare till livdjur med gårdar utanför skyddszonen, men som fortfarande har djuren kvar inne i skyddsområdet har fortfarande chansen att söka dispens för att få hem sina djur. Men det gäller att skynda på. Tidsfristen går formellt ut vid midnatt natten mot fredag. Innan dess måste ansökan bli godkänd av jordbruksverket och djuren hemflyttade.

Annons

Efter tidpunkten för dispensansökan gått ut får inga djurförflyttningar ske annat än om djuret går direkt till slakt. Vad som därefter sker, efter att tidsfristen gått ut, är det ingen som med säkerhet vet i dag. Förutsättningen är dock att Sverige kan visa undersökningsresultat som gör att EU-kommissionen accepterar att svidknottsäsongen är över. Några indikationer på att svenska livdjur smittats finns dock inte.

– Restriktionen skapas av ett enstaka sjukdomsfall på Lolland. För att zonen ska upphävas krävs det att Lolland visar att man är fri från sjukdomen. Det måste gå minst en knottsäsong. Vi får alltså räkna med minst hela 2008, säger Mats Törnquist.

Den skånska skyddszonen omfattar 17 kommuner i västra Skåne. Hittills har jordbruksverket hanterat ett 30-tal dispensansökningar när det gäller betesdjur. Totalt gäller det mellan 700 och 800 djur individer som flyttats ut ur skyddszonen.

Blåtunga sprids mellan djuren genom insekten svidknott. Smittade djur drabbas bland annat av feber och såriga slemhinnor. Sjukdomen drabbar inte människor.

Fakta:

* Blåtunga, bluetongue, är en virussjukdom som drabbar idisslare, kor, får, hjortar och getter.

* Sjukdomen smittar via vissar arter av svidknott.

* I dag finns inget effektiv medel som skyddar mot insekten.

* Inte heller går det att vaccinera mot den typ av blåtunga som nu är aktuell.

* Sjukdomen upptäcktes på en djurbesättning på Lolland i Danmark i mitten av oktober i år

Annons

* De kommuner som berörs är Ystad, Trelleborg, Skurup, Sjöbo, Lund, Burlöv, Staffanstorp, Vellinge, Svedala, Malmö, Lomma, Kävlinge, Eslöv, Landskrona, Svalöv, Bjuv och Helsingborg.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons