Nyheter

Snart kan du boka vårdtid på nätet

Trött på evighetslånga telefontider till vårdcentralen? Region Skåne öppnar nu för tidsbokning via webben.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2014
Foto: 

Lösningen är en del i ett nationellt projekt. Förhoppningen är att man genom att logga in med sitt bank-id på 1177.se själv ska kunna se vilka vårdtider som finns tillgängliga, boka och avboka tider. Studier som gjorts inledningsvis har fokuserat på öppenvården, men tanken är att samtliga verksamheter inom Region Skåne ska innefattas på sikt.

Monika Kraft, regional förvaltningsledare för e-hälsa inom Region Skåne, har förståelse för farhågor om att patienter utan datorvana blir lämnade utanför, men menar att samtliga patienter kan vara lugna.

– Man ska snarare se det som att det i dag finns många personer som har möjlighet att göra fler ärenden själva, via nätet, och att man då kan flytta över resurser till de som behöver mer hjälp.

Att kunna boka sitt besök via nätet är en mycket efterfrågad tjänst från patienterna, inte minst från dem som har tät kontakt med vården. På sikt ser Monika Kraft också en vinning för personalen i form av minskad administration och färre uteblivna besök. När det blir enklare att av- och omboka kommer också färre att utebli från bokade besök, resonerar hon.

– I dag skickar vi ut väldigt många kallelser på papper. Då anger vi en tid när vi hoppas att de kan komma, sen händer det väldigt ofta att kallelsen inte uppmärksammats eller att man inte hunnit avboka och då står vi där med resurser och personal redo.

Att införa och implementera ett nytt system inom hela Region Skåne är en stor och krävande maskin och det är mycket som ska klaffa. Från regionens sida hoppas man dock att systemet ska komma igång någon gång under nästa år och öppnar för eventuell testkörning redan till hösten.

Caroline Ferngren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.