Annons
Nyheter

Smittfara håller skolklass hemma

En skånsk skolklass hålls borta från skolan efter att ha besökt Spanien. Regionens smittskydd försöker begränsa svininfluensan genom isolering.
Nyheter • Publicerad 28 april 2009

Vid en pressträff i Lund vid lunchtid på tisdagen förklarade regionens smittskydd att man satsar på att begränsa smittan, inte stoppa den. Det är därför en skolklass i Helsingborg fått order att stanna hemma efter en resa till Spanien.

Den som varit på resa i drabbade områden och insjuknar efter en vecka hemma bör ringa till läkare - inte sätta sig i ett allmänt väntrum. Det gäller även om det rör sig om lindriga influensasymtom.

Annons

Sjukvårdsupplysningens jourlinje har inte varit överbelastad de senaste dagarna: knappt en handfull samtal i går och det dubbla i dag.

Hittills har provtagning visat att att två misstänkta fall inte var drabbade av svininfluensa. För tillfället undersöks ytterligare tio personer i Skåne.

Vid presskonferensen förde smittskyddsläkare Hans-Bertil Hansson ordet. Han omgavs av bland andra en virolog, chefen för infektionskliniken i Malmö och en samordnare från länsstyrelsen.

Att smittan omedelbart drabbar hela världen var inte den bild som förmedlades.Smittans långsamma och lindriga förlopp gör ändå att många kan smittas av personer som bär på viruset utan att insjukna. Men Skåne har också ett bra lager av mediciner mot smittan.

"Vi har en bra beredskap", säger regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (M) om farhågorna att svininfluensan ska komma till Skåne.

Ingrid Lennerwald (S) ställde på regionfullmäktiges möte idag i Kristianstad en fråga till krisberedningen inom Region Skåne om hur regionen förbereder sig för en pandemi.

- Vi har en bra beredskap att hantera det här, så uppfattar jag det svar jag har fått från smittskyddsläkaren, sade Jerker Swanstein, ordförande i beredningen.

Ingrid Lennerwald i Regionfullmäktige konstaterade att mycket hade hänt i natt, och att beredskapen verkar ha höjts väsentligt.

- Detta är ju en riktigt allvarlig fråga. Vi står inför en verklig risk för pandemi, sade hon och påpekade att det är viktigt att handhygienen nu blir ännu bättre inom sjukvården.

Martina Glimberg och Mikael Anjou
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons