Annons
Nyheter

Smitta på Polonia redan 1997

Salmonellautbrottet på m/s Polonia den 5-7 april är det största någonsin på en färja mellan Sverige och utlandet. Det är dessutom inte första gången som smittan funnits ombord. Påsken 1997 drabbades 25 passagerare.
Nyheter • Publicerad 30 april 2002
Arkivbild: Sprisse Nilsson
Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

- Den gången tog vi prover på maten och hittade salmonella enteritidis i kycklingfilén. Men det gick inte att fastställa smittkällan. Passagerarnas avföringsprover innehöll en annan typ av salmonella, berättar biträdande smittskyddsläkare Kristina Persson. Utbrottet på m/s Polonia för fem år sedan måste dock anses som blygsamt jämfört med det senaste. 351 personer har lämnat positiva prov, vilket innebär rekord i kategorin färjerelaterade utbrott. Tidigare var det färjan Regula mellan Helsingborg och Helsingör som toppade statistiken. Ett fall som förbryllar Kristina Persson. - Salmonellan återkom i flera omgångar. Först tre vågor mellan juli och augusti 1991 och sedan ytterligare ett utbrott i december samma år. Detta är mycket ovanligt. - Sammanlagt 325 personer drabbades på Regula. Det fanns misstankar om sabotage och polisen tillsatte en utredning. Men trots intensivt sökande hittades ingen smittkälla, säger Kristina Persson. Ett annat större utbrott inträffade på linjen Fredrikshavn-Göteborg i juni 1993. Då insjuknade närmare 200 personer. Smittkälla: Okänd. 88 personer drabbades av salmonella mellan Malmö och Travemünde i juli 1992. Smittkälla: Okänd. -?Det är rena detektivarbetet att försöka ta reda på varifrån smittan kommer. Tyvärr så misslyckas man ofta, säger Kristina Persson. Även charterflyget har haft problem. Hösten 1997 smittades passagerare av salmonella enteritidis på väg hem från semestern på Kanarieöarna. Boven i dramat var en chokladkaka med äggkräm. Utbrottet resulterade i cirka 500 sjukdomsfall. -Under de senaste 20 åren har just enteritidis seglat upp som den vanligaste typen. Exakt varför vet vi inte. Men smittan är ett känt problem i ägg och fjäderfä och kommer oftast utifrån, säger Kristina Persson. - Livsmedel som produceras i Sverige är i praktiken fria från salmonella. Vi är noga med hantering av såväl djur som foder. Om man till exempel hittar enteritidis bland värphöns så vidtas åtgärder omedelbart. Besättningen slaktas och äggen förstörs. Om man sammanfattar alla salmonellautbrott i Sverige så är Alvesta-epedemin i särklass störst. Året var 1953. Smittan, salmonella typhimurium, spreds via förorenat kött från ett slakteri. 9000 personer drabbades. 90 av dem dog.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons