Annons
Nyheter

SMHI varnar för snöoväder

Ett rejält snöoväder har dragit in över sydöstra Skåne under tisdagen. SMHI varnar nu för dålig sikt och halka. Och snön är här för att stanna.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2009
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Skåne under tisdagseftermiddagen. Det snöfall som kommer att dra in under dagen beräknas ge upp emot en decimeter snö fram till på onsdag förmiddag. Bild: Scanpix
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Skåne under tisdagseftermiddagen. Det snöfall som kommer att dra in under dagen beräknas ge upp emot en decimeter snö fram till på onsdag förmiddag. Bild: ScanpixFoto: 

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Skåne under tisdagseftermiddagen. Det snöfall som kommer att dra in under dagen beräknas ge upp emot en decimeter snö fram till på onsdag förmiddag.

- Lågtrycket kommer upp över Östersjön. Det är framför allt sydöstra Skåne som kommer att få mycket snö det närmsta dygnet. Vid kusterna kan det komma snö med inslag av regn, säger Therese Fougman, metereolog på SMHI.

Annons

Och med snön kommer kylan. Medan snön vräker ner under tisdag och onsdag faller temperaturen.

- Det blir minusgrader till åtminstone mitten av nästa vecka, säger Therese Fougman.

Vindarna bidrar till att det blir kallare. Och blåsten kan även förvärra vägläget och sikten.

- Det kommer att blåsa mellan tio och tolv meter i sekunden under det närmsta dygnet. Så det kan bli snörök och dålig sikt. Man får ta på sig ordentligt och använda huvudet när man ger sig ut.

Visar termometern att det är noll grader utomhus och det samtidigt blåser tio sekundmeter kommer det i själva verket kännas som att det är sju minusgrader. Och är det sex minusgrader enligt termometern kan det med tio sekundmeters vind kännas som femton minusgrader.

På torsdag och fredag drar snöovädret vidare. Men snön kommer med all sannolikhet att ligga kvar i Skåne. SMHI uppmanar skåningarna att tänka till lite extra innan de sätter sig i bilen.

- Är det halt när man går till bilen kan man räkna med att det är halt på vägarna också.

Den klass 1-varning som SMHI utfärdat innebär att väderutvecklingen väntas innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner. När det gäller snöfall handlar det i regel om att det väntas minst fem millimeter på sex timmar omräknat till smält form. Det finns även en risk för halka på vägar.

Frida Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons