Annons
Nyheter

SMHI varnar för regn

Stora mängder regn väntas under söndagen i södra Norrland och Uppland. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för området, och under måndagen beräknas ännu mer regn falla i Skåne och Götaland.
Nyheter • Publicerad 3 augusti 2008

Söndagens nederbördsområde berör Jämtland förutom fjällen, Härjedalsfjällen, Gävleborgs kustland, Uppsala län och Upplandskusten. Uppemot 3540 millimeter kan falla lokalt.

- Några större konsekvenser för allmänheten kommer dock inte regnet att få, uppger Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI.

Annons

- Det som kan hända är att det uppstår stora vattenansamlingar, att källare eller vägbrunnar som inte är rensade svämmar över, säger hon.

Inte heller tycker hon att man behöver strunta i att ta bilen eller på något annat sätt skydda sig mot regnet.

- Nej, det ska inte behövas i nuläget.

Under måndagsmorgonen kommer ett nytt nederbördsområde in över Skåne som under dagen kommer att röra sig upp över stora delar av Götaland. En klass 1-varning är utfärdad även för dessa områden och uppemot 50 millimeter regn kan det komma lokalt.

Att så stora mängder regn faller under ett dygn är inte exceptionellt.

- Det händer några gånger per år. 80 till 100 millimeter på ett dygn är mer extremt, säger Lisa Frost.

Sommaren har överlag enligt henne varit ganska normal från vädersynpunkt, med sol på förmiddagarna och skurar lite senare på dagen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons