Nyheter

Slutrökt för alla i Region Skåne

Region Skåne förbjuder rökning under arbetstid. Över trettiotusen medarbetare berörs. De nya reglerna införs sannolikt under våren.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2011

Ungefär 15 procent av skåningarna röker dagligen. Det är en högre andel än i resten av landet och det vill Region Skåne nu ändra på.

För att fler ska fimpa har regionstyrelsen klubbat en ny policy och nya riktlinjer som ska gälla för alla regionens verksamheter.

Reglerna berör ungefär 32 000 anställda, till exempel vårdpersonal – men även tjänstemän och politiker – och säger bland annat:

Att rökning bara får ske på särskilt anvisade platser utomhus.

Att medarbetare ska avstå från att röka under arbetstid.

Och att medarbetare inom sjukvården inte ska använda snus i möte med patienter.

– Den här typen av beslut har man haft länge i andra landsting, vi är egentligen ganska sent på det i Skåne. Vi var överens i alla partier och jag tror därför att frågan kommer att gå igenom även i regionfullmäktige, säger regionrådet Katarina Erlingson (C).

Regionfullmäktige har sitt möte den första mars. Om ärendet om rökning klubbas igenom då börjar reglerna i princip att gälla ett par veckor därefter.

På bland annat Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund finns sedan tidigare riktlinjer för hur man ska få medarbetare att avstå från tobak.

– Men vi kommer att arbeta fram ett gemensamt dokument för Skånes universitetssjukhus. Vi måste ta tag i den här frågan igen så att de regler vi har efterlevs bättre, säger Lisbeth Hedenus, personalchef på Skånes universitetssjukhus.

– Vi vill titta på en mängd saker. Bland annat vill vi inte ha askkoppar utanför entrén. Det händer att man ser personer stå och röka väldigt nära entrén. Jag tror att det är besökare för vi har lättare för att kommunicera med medarbetarna än besökarna i denna fråga, säger hon.

Anna Friberg, hälso- och sjukvårdsstarteg inom Region Skåne, menar att den här typen av policy länge har efterfrågats av hälso- och sjukvården.

– Det är viktigt att Region Skåne, som jobbar med vård, hälsa, miljö och regional utveckling, tar ställning. Rökning är ju den enskild största riskfaktorn för sjukdom och förtida död i västvärlden.

Hon hoppas att effekterna av beslutet ska kunna ses i kommande undersökningar av befolkningarnas rökvanor.

Kan även andra som kommer i kontakt med Region Skåne beröras av beslutet?

– Ja, i de avtal och upphandlingskontrakt som skrivs med Region Skåne tar vi hänsyn till alla riktlinjer som finns. Vi upphandlar till exempel företag som kör bussar och tåg och i framtida upphandlingar måste denna policy bli en del av det, och då även innefatta deras personal, säger Anna Friberg.

Ann Gäre
Nathalie Nasr
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.