Annons
Nyheter

Skyways konkurs drabbar resenärer

Flygbolaget Skyways och dotterbolaget City Airline begärs i dag i konkurs. Betalningarna har ställts in och samtliga flygningar ställs in med omedelbar verkan.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2012
Foto: Tommy Svensson

Skyways är ett regionalt flygbolag som flyger till fler än 20 destinationer i Sverige och utomlands. Bland annat har man haft flyg från Stockholm till Kristianstad, Visby och Växjö.

Från Göteborg har bolaget trafikerat bland annat Åre/Östersund, Manchester och Bergen.

Annons

Beskedet vid 6-tiden på tisdagsmorgonen drabbar många resenärer. Bara från Arlanda ställs i dag 31 avgångar med Skyways flyg in, där de först drabbade resenärerna är de som skulle flugit till Oskarshamn, Kristianstad, Karlstad, Växjö och Jönköping med avgångar runt klockan 8.00. Från Landvetter utanför Göteborg skulle ett plan ha lyft mot Zürich 06.50.

Omkring 160 resenärer som skulle ha rest mellan Arlanda och Kristianstad Airport i dag berörs av Skyways konkurs – det enda bolaget med reguljärtrafik på flygplatsen.

– De har fått ta sig till flygplatserna i Ronneby och Malmö för att resa därifrån i stället, säger Linda Andersson som arbetar med incheckningen på Kristianstad Airport.

Skyways trafikerar även sträckan Arlanda–Smaland Airport i Växjö.

– Det handlar om ungefär 150 passagerare. Under morgonen bokades många om till andra bolags flygningar till Bromma, säger flygplatschef Ulf Axelsson

Men resenärer som fått sin biljetter ombokade riskerar att få betala den nya biljetten själv.

– De får reda ut detta i efterhand. Om man betalat med kreditkort finns chans att få tillbaka pengarna, men annars är det tyvärr svårt, säger Ulf Axelsson till TT.

På Arlandas hemsida går att läsa exakt vilka flygningar med Skyways som är inställda. Skyways beklagar situationen för alla resenärer vars resor nu ställs in.

Svensk Pilotförening räknar med att mellan 300 till 350 arbetstillfällen berörs av konkursen.

– Jag fick besked om den förväntade konkursen klockan två i natt, säger Petter Hulgaard vid Skyways sektion inom föreningen.

Annons

Skyways och City Airlines ekonomiska problem är det andra inom flygbranschen på kort tid. Danska Cimber Sterling ansökte om konkurs den 3 maj. Under det senaste halvåret har Skyways förgäves försökt vända utvecklingen i bolaget.

– Vi har kommit en bra bit på väg i vårt arbete med att vända bolagets utveckling, men efter Cimbers konkurs blev det svårt att klara verksamheten, kommenterar Skyways vd Mikael Wångdahl i bolagets pressmeddelande.

På Skyways hemsidafanns under morgonen bara beskedet om de inställda betalningarna. Alla övriga uppgifter var borta.

– Vi jobbar nu för fullt med att ta hand om de omkring 12 000 kunder som har bokat med Skyways de närmaste månaderna, säger Anders Lindström, presstalesman på SAS.

De passagerare som i dag till exempel skulle resa från Landvetter till Zürich och Manchester med Skyways får nu flyga via Köpenhamn.

SAS var tidigare delägare i Skyways, men sålde i september 2010 den sista andelen på 19,9 procent i bolaget.

– Vi samarbetar med Skyways så till vida att vi säljer varandras biljetter. Men vi var inte konkurrenter. Skyways är ett regionalt flygbolag.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons