Annons
Nyheter

Skurups kommun vill ha lagändring

Skurups kommun vill ändra lagen för att göra det tryggare för dem som vistas på äldreboenden. Därför vänder de sig nu till regeringen för att få lov att kontrollera om personer som söker anställning finns med i brottsregistret.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2003

Frågan kom upp till diskussion i fjor i samband med en motion som föreslog att de som söker jobb inom äldrevården borde kontrolleras mot brottsregistret. Motsvarande kontroll sker i dag när det gäller arbete inom barnomsorgen. Motionen fick ett positivt mottagande bland övriga politiker men ändå blev det avslag eftersom det inte finns stöd i lagen för kontroller inom äldreomsorgen. Ärendet togs på nytt upp på förtroendenämndens senaste sammanträde och en helt enig nämnd beslutade att ge en kvalitetshandläggare i uppdrag att skriva till regeringen för att få en ändring av lagen till stånd. Bakgrunden till debatten är till stor del de stölder som de senaste åren drabbat två äldreboenden i kommunen, Bruksgården och Flintebro. I det första fallet greps en av de anställda sedan polisen lagt ut märkta sedlar. Hon dömdes senare i tingsrätten för totalt elva stölder. I fjor drabbades Flintebro av en liknande händelse då smycken och kontanter försvann. Där har det dock inte gått att finna den skyldige utan polisen tvingades i början på året lägga ner utredningen tills vidare.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons