Annons
Nyheter

Skurup växer mest i Sydskåne

Skurup ökade befolkningen under 2006 med nästan två procent – 288 personer. Därmed är det den kommun i södra Skåne som ökar mest i förhållande till sin storlek.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2007

– Det var lite mer än jag förväntat mig. Vi hade spekulerat i 250 till 260, berättar kommunalrådet Niklas Sjöberg (m) i Skurup.

2003 passerade Skurup 14 000 invånare och någon gång våren 2008 räknar Niklas Sjöberg med att få uppvakta kommunens 15 000 invånare.

Annons

– Jag följer utvecklingen noga. Skurup behöver växa för att klara sig som egen kommun.

Skurup har både ett födelseöverskott och en positiv inflyttning, framför allt från övriga Skåne.

– Det är nästan uteslutande från västra Skåne, säger Niklas Sjöberg. Trots att villapriserna ökat är billiga bostäder tillsammans med bra kollektivtrafik något som lockar.

– Vi har en bra infrastruktur. Det är lätt att ta sig till arbetsplatserna som ofta ligger västerut, säger Niklas Sjöberg.

Han räknar inte med att Skurups dragningskraft minskar, även om ökningstakten blir lägre i år.

Som kommunalråd ser Niklas Sjöberg hittills bara fördelar med att kommunen växer.

– Vi kan utnyttja våra befintliga resurser som skolor på ett bättre sätt, säger han.

Simrishamn är ensam kommun i södra Skåne om att minska. Det handlar framför allt om att det dör nästan dubbelt så många simrishamnare som det föds. Inflyttningen visar plus.

Sjöbos folkökning är något mindre än vad kommunens tidigare preliminära siffror visat. Men kommunen ökar ändå med 220 invånare.

Ystad och Tomelilla har samma problem som Simrishamn med att det dör betydligt fler än vad som föds. Men här ger en större inflyttning ändå plus i befolkningsstatistiken. Trelleborg kunde under förra året hälsa kommunens 40000 invånare välkommen. Trelleborgarna blev 490 fler under 2006.

Annons

Vellinge är den sydskånska kommun som ökat mest i antal personer. 548 blev folkökningen genom ett stort födelseöverskott och en stor inflyttning till kommunen.

Svedala visar också positiva siffror och ökade med 272 invånare. Hela Skåne hade vid årsskiftet 1 184 500 invånare. Ökningen var 15 036. Drygt 10 000 flyttade till Skåne från andra länder.4 800 av dem kom från Danmark.

Per Nilsson

0411-55 78 58

per.nilsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons