Nyheter

Skuldsatta Sydskåningar sanerar sina skulder

Nyheter • Publicerad 4 februari 2008

Snabba lån, dyra krediter och ett allt mer upptrissat konsumtionstempo kräver sin tribut. Det märks inte minst hos kronofogden som noterar att fler och fler skåningar ansöker om att sanera sina skulder.

Skuldsanerarna i Skurup, Tomelilla och Simrishamn är överens – andelen skuldsatta som tar snabba och dyra lån till konsumtion av statusladdade lyxartiklar ökar. Man vill helt enkelt ge sken av en förmögenhet som i verkligheten saknas. Många är också de som tvingas inse att nya lån för att finanseriera gamla lån inte är en långsiktig lösning. I samtliga av de sju sydskånska kommunerna – utom Sjöbo – lämnas allt fler ansökningar om skuldsanering till kronofogden. Antalet ärenden i Skåne har från 2006 till 2007 ökat med 73 procent i hela Skåne. Länet ligger dock under rikssnittets 79 procent.

– Man märker att korta och snabba lån kommer mer och mer. Man lånar också till gamla skulder, säger Gun Olerup, skuldsanerare på Skurups kommun.

Den 1 januari 2007 blev det lättare att ansöka om skuldsanering. Tidigare tvingades var och en leta upp sina kreditorer och först själv försöka förhandla fram ett avtal. Godkänner kronofogden ansökan får den skuldtyngde numera hjälp med det arbetet. Det är en reform som anses ha bidragit till att fler ansöker och också får ansökningarna beviljade. – Ytterligare en anledning till ökningen kan vara att det uppmärksammats i medierna. Sen har fler fått jobb och fast lön och det är en förutsättning för att få en ansökan beviljad, säger Anna-Carin Larsson, skuldsanerare i Simrishamns och Tomelillas kommuner.

Skulden måste ha några år på nacken och uppgå till åtminstone sexsiffriga belopp. Den enskilda skulden kan uppgå till allt från några 100 000 kronor till flera miljoner. Men även utan en godkänd ansökan om skuldsanering kan de kommunala skuldsanerarna och budgetrådgivarna hjälpa till i en svår ekonomisk situation.

Vanligen brakar ekonomin samman efter en skilsmässa, arbetslöshet eller sjukdom. Att det är lågavlönade som i första hand söker hjälp stämmer inte med verkligheten. Alla samhällsklasser och kön finns bland de kommunala skuldsanerarnas kunder. – Vi är ju inga myndighetspersoner, utan sysslar bara med rådgivning och det tror jag ger en trygghet. Jag kan guida folk fram, göra kalkyler och upprätta en budget. Men motivationen hos den enskilde att komma till rätta med sin ekonomin är avgörande, säger Anna-Carin Larsson.

Till skillnad från övriga sydskånska kommuner redovisar Sjöbo ett minskat antal av överlämnade ansökningar om skuldsanering. Kommunen saknar för tillfället en skuldsanerare. Däremot har man en budgetrådgivare. Lars Jansson, myndighetschef på familjeförvaltningen, tror att förklaringen till att man lämnat in färre ansökningar döljer sig i den juridiska kompetens budgetrådgivaren i kommunen besitter.

– Det har gjort det lättare att stämma av vilka ärenden som har förutsättningar att lyckas vid en ansökan om skuldsanering. Här tror jag att engagemanget har varit avgörande, säger han.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert. jonson@ystadsallehanda.se

Faktaruta:

Skuldsanering - antal ärenden

2006 2007 Förändring

Ystad 24 26 2

Simrishamn 3 9 6

Tomelilla 40 44 4

Sjöbo 19 16 -3

Skurup 8 16 8

Trelleborg 14 19 5

Vellinge 5 7 2

Skåne 533 921 388

Källa: Kronofogdemyndigheten

Du kan få skuldsanering om

* du är så svårt skuldsatt att du inte på något sätt kommer att kunna betala dina skulder på många år (s.k. kvalificerad insolvens).

* det är skäligt med hänsyn till dina personliga och ekonomiska förhållanden.

* du är folkbokförd i Sverige.

Du får inte ha pågående näringsförbud.

Är du näringsidkare måste din verksamhet vara liten och det mesta av dina inkomster ska komma från annat håll.

Källa: Kronofogdemyndigheten

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.