Annons
Nyheter

Sköterskor lurade på lön och skatter

Det danska bemanningsföretaget verkade mycket seriöst. Nu har det visat sig att uppemot 70 sjuksköterskor krävs på skatt som bolaget inte betalat in och bolaget krävs på 1,7 miljoner i arbetsgivaravgifter.
Nyheter • Publicerad 3 september 2004

- Vilken kalldusch. De har inte betalat in min skatt och jag har inte fått någon semesterersättning, säger en sjuksköterska som bor i Östra Göinge till Kristianstadsbladet.

Ethnic Care är ett danskt bemanningsföretag, med säte i Köpenhamn, som verkar i bland annat Skåne

Annons

- Jag såg en annons i Skandinavian Direkt och tänkte det skulle vara bra med extrapengar att tjäna, säger sköterskan.

Förra sommaren jobbade hon extra för Ethnic Care inom Kristianstads kommun.

Hon fick sin lön, men utan ob-ersättning. Först efter påtryckningar fick hon den summan.

- Semesterersättningen skulle vi få i år. Men den har jag inte heller fått.

När hon skulle deklarera kom det aldrig några kontroll-uppgifter. Det visade sig i stället att företaget aldrig betalat in vare sig skatt eller sociala avgifter.

Det är Sigridur Thorsteinsdottir som äger och driver det danska företaget.

- Jag har ringt och bett att hon ska ringa upp, men det gör hon aldrig, berättar sköterskan.

På Ethnic Cares hemsida erbjuder bolaget sina tjänster i Skandinavien och England. Det står även att bolaget ägs och administreras till hundra procent av sjuksköterskor. Vid en kontroll med det danska bolagsregistret är det Thorsteinsdottir som ensam sitter i styrelsen och är dess ledning. Hon sitter även med i STH Holding, även det ett litet ApS-företag som enligt dansk lag inte behöver ha fler personer i styrelsen eller i ledningen.

Företaget söker, enligt hemsidan, sjukvårdspersonal såsom sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträden med mera för tjänstgöring i de olika länderna.

Ethnic Care har varit verksamt i Sverige sedan 2000-2001. Först som en enskild firma, bolaget Ethnic Care bildades alltså så sent som i fjor.

Annons

Företaget har enbart för i fjor en skuld till den svenska staten på 1,67 miljoner kronor föt obetalda arbetsgivaravgifter. En fordran som i augusti i år skickades från kronofogdemyndighetens utlandsenhet i Stockholm till den danska motsvarigheten Told og skatt.

- Utredningen för 2003 är inte klar, det kan vara mer, uppger Theres Lassen, kvalificerad handläggare på skattekontorets utlandsenhet i Stockholm.

Men frågan är om de svenska sjuksköterskorna tvingas betala in sina skatter, pengar som det danska bolaget redan dragit av för, en gång till. En utredning pågår.

- För mig är det ändå inte så stora pengar, tänk på dem som arbetat heltid. Obehagligt är det att man inte kan lita på en arbetsgivare. Jag vill ju att det ska gå rätt till - ska jag bli drabbad för att jag råkat ut för en oärlig arbetsgivare?

I hennes fall handlar det om några tusen kronor. Det finns andra som är värre drabbade, som krävs på summor på upp mot 90000 kronor.

Text: Inga-Lill Bengtsson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons