Annons
Nyheter

Skolbränderna ökar i Sydskåne

Antalet anlagda bränder i skolor i södra Skåne ökar. Det visar halvårsstatistik från räddningstjänsten.
Nyheter • Publicerad 14 juli 2008

– Allvarligast är bostadsbränderna och skolbränderna. Det är så fruktansvärt stora summor det handlar om och tragedier när sånt här inträffar, säger Eva Ljungkvist, ställföreträdande räddningschef i sydöstra Skåne.

Trelleborgs räddningstjänst och räddningstjänsten i sydöstra Skåne har haft fler bränder i offentliga byggnader och skolor än normalt. I Sydöstskåne har räddningstjänsten (Sörf) ryckt ut på 41 bränder på skolor. Det är en ökning med åtta i förhållande till samma period förra året. Däremot har Sörf minskat antalet utryckningar totalt sett. En av de större och mer förödande skolbränderna under senare år inträffade i Vellinge kommun där Öresundsgymnasiet brann ner till grunden. Eldsvådan hade föregåtts av brand i en soptunna. En brand som räddningstjänsten släckte tidigare samma kväll. På Söderslätt har också bränderna i bostäder ökat i förhållande till föregående år. I Österlentrakten ligger bostadsbränderna kvar på samma nivå som tidigare.

Annons

Årets inledande nergång i antalet trafikolyckor på Söderslätt har brutits och kurvan med statistik över olyckor har vänt uppåt igen i slutet av halvåret.

– Vi har fått ett mitträcke på E 6 längs infarten till Trelleborg. Det har gjort att trafikolyckorna minskat där, men varför det därefter har stigit igen i slutet av perioden har vi inte analyserat än. Det kan beror på olika saker. Vi får titta närmare på det i slutet av året, säger Andreas Nilsson, brandingenjör vid Trelleborgs räddningstjänst.

I förhållande till det skånska genomsnittet ligger också antalet trafikolyckor över genomsnittet i Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad. Orsaken till att så är fallet vet man inte på räddningstjänsten. En delförklaring kan möjligen vara att antalet invånare ökar kraftigt under sommarhalvåret. – I infarten till Skurup är vägen bred och fin och den är planskild. Ändå inträffar där många olyckor. Det är svårt att veta varför de sker fler olyckor på vissa avsnitt och inte andra. Vi hoppas Vägverket har nyckeln till hur vi ska minska det, säger Eva Ljungkvist.

Räddningstjänsten är ute i skolorna och informerar elever i årskurserna två, fem och åtta. I Sydöstskåne överväger nu räddningstjänsen hur man ska nå ut med information om konsekvenserna av eldning i papperskorgar och andra mindre oskyldiga upptåg.

– Kanske måste vi se över sopsystemen och titta över vad det är vi lagrar utanför skolbespisningarna. För att nå längre med information måste vi jobba tillsammans med skolan och polisen, säger Eva Ljungvkist.

Hon poängterar också betydelsen av att få människor mer medvetna om hur de kan förebygga olyckor och skydda sig själv. Det gäller till exempel brandvarnare och brandsläckare. För att minska risken för anlagda bränder nämner hon betydelsen av att hålla dörrar låsta och trapphus och entréer är fria från brännbart material.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons