Annons
Nyheter

Skogspolitik får bra betyg

Den nuvarande skogspolitiken är bra för miljön. Men plantskogarna och röjningsarbetet har försämrats. Det konstaterar Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket i sin utvärdering av skogspolitikens effekter.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2002

Det skriver Lantbrukets Affärstidning, ATL, i sin nätupplaga.

Annons

I den skogspolitik som trädde i kraft 1994 jämställdes och produktionsmålen. På det stora hela har konsekvenserna för miljön varit bra. Det skriver Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen i en utvärdering av skogspolitiken.

Den frivilliga avsättningen av skog för naturvård har under de senaste fyra åren ökat från 420 000 hektar till 810 000 hektar. Statens har dessutom ökat bidragen till naturreservat och biotopskydd ökat.

I dag skyddas sammanlagt 870 000 hektar. Enligt planeringen ska ytterligare 400 000 hektar skyddas framtill år 2010.

Skogsägarna anses vidare ta allt större hänsyn till biologisk mångfalden vid föryngringsavverkning. Fler träd och buskar och mer död ved lämnas kvar.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons