Nyheter

Skogsägarna kritiska till större naturreservat

"Lyssna på oss. Vi tar vårt ansvar". Skånes skogsägare och brukare svarar gemensamt på länsstyrelsens förslag om att fördubbla naturreservatens areal.
Nyheter • Publicerad 6 juli 2004

Utredningen är bra och det är viktigt att frågan finns på agendan. Men de skånska privata skogsägarna, skogsbrukarna och även köparna gillar inte att länsstyrelsen struntat i deras erfarenheter. De hade gärna kommit till tals i utredningen som handlar om att fördubbla naturreservatens areal i Skåne. För de håller inte med om att det bör göras. Åtminstone inte genom förutbestämda procentsatser och teoretiska mål. - Skyddandet av skogen får inte bli ett ändamål i sig, säger till exempel LRF: s skogsexpert Peder Treschow. Han tillhör själv femte generationens skogsbrukare och blir närmast förnärmad över att länsstyrelsen inte tycks tro att skogsbrukarna vårdar sin skog. - Hade inte generationers skogsägare tagit hand om sina skogar hade vi inte haft så bra skogar som vi har i dag. Alla är överens De privata skogsägarna menar att en väl fungerande naturvård kräver engagemang av brukarna och ägarna. Det får man enklast genom dialog och samarbete. - Myndigheten bör behandla oss som en likvärdig partner, inte bara köra över oss, säger Peder Treschow bestämt. Han menar att länsstyrelsen i stora delar glömt bort den produktiva delen av skogsbruket, och inte tänker på industrins behov av råvara. Han efterlyser större balans. - I dag har miljöbiten tagit överhanden, när de båda borde gå hand i hand, säger han. Länsstyrelsens förslag har varit ute på remiss och ett gemensamt yttrande har lämnats in av LRF i Skåne, Södra Skogsägarna, Egendomsförvaltningen i Lunds stift, Skogssällskapet, Skåne & Blekinges Jordägareförbund, Skogsutveckling Syd AB, Skånes Jordägares skogsintressenter, Skånes Skogs- och Betesvårdsförening och Sydved. Alla är ense om vikten av samarbete och frivillighet i naturvården. Gruppen efterlyser en tydlig utredning och ett klargörande av i vilken omfattning offentligt ägd skog kan användas för att nå de nationella målen om bevarande av biologisk mångfald och hur den kan utnyttjas som ersättningsmark. - Vi anser, skriver de i sitt remissvar, att det finns en principiellt viktig fråga i bevarandet av värdefulla skogsområden som inte är tillräckligt diskuterad eller utredd. Frågan avser vem som i dag och i framtiden ska ha ansvaret och förtroendet för att äga och förvalta arealer för biologisk mångfald och även andra i dag aktualiserade värden, till exempel kulturmiljövård, rekreation och hälsa. Text: Åsa Carlsson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.