Annons
Nyheter

Skjutande man i Bjärnum mordhotade veckan innan

En vecka före skottdramat i Bjärnum i helgen när en 76-årig man sköt vilt omkring sig mordhotade mannen två bröder. Men polisen tog inte anmälan på allvar.
Nyheter • Publicerad 13 juli 2006

– Det är klart att hade man tagit uppgifterna på annat allvar hade skjutningen inte behövt äga rum, säger chefsåklagare och förundersökningsledare Pär Andersson till TT.

Bakom anmälan står två bröder som är företagare i Hässleholm. De har uppgett för polisen att de har fått besök av den äldre mannen lördagen den 1 juli. Mannen ska ha varit förbannad och ryckt i dörrhandtaget och bankat på dörren. En patrull skickades till platsen, men väl framme hade 76-åringen stuckit därifrån. Ett tag senare begav han sig tillbaka till bröderna, men försvann när polisen kom till platsen. Polisen tog då kontakt med en släkting till mannen, som ombads att prata med sin morbror.

Annons

Senare samma dag blev bröderna uppringda av 76-åringen. Mannen hade först talat med den ene brodern och sagt att denne skulle vara död inom 24 timmar. När den andra brodern tog luren för att prata med mannen fick han samma hot.

Bröderna har så vitt de vet inte haft med 76-åringen att göra.

Genom nummerpresentatören kontrollerade de uppringaren och gjorde en polisanmälan. Men polisen valde att inte gå vidare i något av fallen. Hade polisen kontrollerat mannen i sina register hade de kunnat se att han hade tillgång till vapen. Enligt chefsåklagare Pär Andersson, som fick information om händelsen först på onsdagen, har de nya uppgifterna ingen större betydelse för brottsutredningen. Däremot anser han att polisen bör utreda var man har brustit i fallet.

– Man borde ha tagit om hand hans vapen.

Hans Järvestam, tillförordnad chef för Skånepolisens länsoperativa avdelning, har undersökt polisens agerande och anser att det är klanderfritt.

– Vi har inte den rutinen att man kollar om de har vapen hemma i alla sådana här ärenden. I ärenden där det är mer påtagligt, exempelvis om det är en aktuell insats mot någon person, då kontrolleras det men inte annars, säger han. (TT)

Hanna Rydén

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons