Annons
Nyheter

Skilda tolkningar av s-beslut

Det råder skilda uppfattningar om hur s-kongressens kompromissbeslut om föräldraförsäkringen ska tolkas.
Nyheter • Publicerad 2 november 2005

– Det måste komma förslag under nästa mandatperiod som går mot en ökad individualisering, säger LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin till TT.

Hon tycker att socialminister Berit Andnor och partisekreterare Marita Ulvskog drog för snabba slutsatser när de efter beslutet slog fast att det inte blir en ökad kvotering.

Annons

– Vi hade en delad kongress och då är det viktigt att visa omsorg om det beslut som fattats. Kongressens uppdrag var att verka för en ökad individualisering, säger hon. Även Stockholms finansborgarråd Annika Billström tycker att Andnor och Ulvskog drar förhastade slutsatser.

Inför ett hotande nederlag gick partiledningen med på en kompromiss.

– Vi hade majoritet på kongressen och de hade förlorat en omröstning. En kompromiss måste innebära att positionerna flyttas fram. Något steg mot en förändring måste vi nu ta, säger Billström.

Beslutet tar avstamp i Karl-Petter Thorwaldssons utredning, som nu går ut på remiss. Den föreslår en tredelning i kombination med en utbyggnad från 13 till 15 månader, där garantidagarna med 60 kronors ersättning inlemmas i den vanliga föräldraförsäkringen, så att mamman får fem månader, pappan fem månader och fem fördelas fritt.

Andnor och Ulvskog sade på tisdagskvällen att det inte blir någon kvotering eftersom utredningen utgår från en utbyggd försäkring och att det inte är aktuellt. Men Wanja Lundby Wedin anser att frågan snarare är vad som kan göras utan en ökad utbyggnad.

Billström resonerar på samma sätt. Hon kan till exempel tänka sig att garantidagarna omformas och ges till pappan.

Efter det att remissrundan avslutas måste ett förslag läggas fram, anser de.

Men Elvy Söderström i partiets högsta ledning, det verkställande utskottet, resonerar som Andnor och Ulvskog. Hon anser att ett förslag kan dröja över nästa mandatperiod.

Det viktigaste är nu är att undanröja hindren för ett jämlikt uttag, exempelvis stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Om det inte ger effekt kan det bli aktuellt med en lagstiftning. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons