Annons
Nyheter

Skeppare misstänkt för sjöfylleri

Lastfartyget Alvas befäl misstänks för sjöfylleri sedan hans fartyg gått på grund i Öresund på onsdagsmorgonen.
Det 68 meter långa lastfartyget Alva gick på grund strax norr om Ålabodarna.
Nyheter • Publicerad 17 augusti 2011

Enligt sjöräddningen finns ingen farlig last ombord. Fartyget, som är registrerat på Saint Vincent och Grenadinerna, har natriumsilikat eller vattenglas i lasten.

Alva var på väg norrut genom Öresund med destination Lödöse i Göta älv när det grundstötte. Kustbevakningen tog sig ombord och det har tagits blodprov på det befäl som befann sig på bryggan.

Annons

Luktade sprit

– När kustbevakningen kom ombord luktade mannen sprit, säger Lotta Hermansson-Truedsson, informatör vid polisen i nordvästra Skåne.

Ett första utandningsprov visade att den 63-årige mannen druckit alkohol. Senare togs också blodprov. Analysen av det är ännu inte klar. Mannen är misstänkt för sjöfylleri och brott mot sjölagen. Brotten, om de bedöms vara av normalgraden, ger böter eller upp till sex månaders fängelse.

– Förmodligen har man glömt att gira i samband med passagen av Ven. Fartyget har fortsatt på samma kurs mot land, säger Per Mårtensson, vakthavande befäl vid Kustbevakningen i Karlskrona.

Tredje grundstötningen

Under förmiddagen skulle Kustbevakningen göra en bottenundersökning av fartyget. Hittills har ingen olja läckt ut. Fartyget står hårt på stenbotten och lär inte kunna ta sig loss för egen maskin.

Alva har sex mans besättning. Hon kom närmast från Szczecin i Polen när olyckan inträffade.

Grundstötningen är den tredje i Öresund i år. Från den 1 september blir övervakningen av även norra Öresund permanent. Det blir obligatoriskt för skeppare att anmäla sin färdväg genom sundet till övervakningscentralen Sound VTS. Förhoppningen är att det ska göra sjöfarten i Öresund säkrare.

Ossian Sandin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons