Annons
Nyheter

Skatteverket kräver bärplockningsföretag på mer skatt

Bärplockningsföretagen betalar inte arbetsgivaravgifter som de ska. Det hävdar Skatteverket som granskat ett 40-tal bolag i branschen. För nio företag väntar rättsliga följder.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2006

Totalt har staten gått miste om tio miljoner kronor i intäkter. Det visar Skatteverkets beräkningar av de undersökta företagen i Norrbottens, Västerbottens, Dalarnas och Värmlands län, uppger Sveriges Radio Värmland.

Efter ett tidigare utslag i Regeringsrätten som gör gällande att även inhyrd utländsk arbetskraft ska ses som anställd har bärplockningföretagen ändrat sin organisation. I stället för att betala lön betalar man för bären, en modell som Skatteverket inte accepterar. Verket ser fortfarande företagen som uppdragsgivare.

Annons

– Vår bedömning är att de är skyldiga enligt lag att betala arbetsgivaravgift, säger Pia Blank, rättslig expert på Skatteverket till TT.

Redan nu har verket lämnat in två åtalsanmälningar om skattebrott och bokföringsbrott och minst sju till väntar när granskningen avslutas i vår. (TT)

Henrik Torehammar

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons