Annons
Nyheter

Skatten höjs i Region Skåne

Region Skånes politiska femklöver höjer skatten med 30 öre för att säkra ekonomin inför framtiden, enligt lokala medier.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2013
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

På tisdagen presenterades huvuddragen i budgeten för 2014. Flera av partierna i femklövern hade tidigare uttryckligen sagt eller antytt att en skattehöjning kan bli aktuell, men Moderaterna har tidigare varit bestämda motståndare till höjd regionskatt.

Förutom de borgerliga partierna ingår Miljöpartiet i femklövern.

Annons

Femklövern i Skåne satsar nästan 1 500 miljoner kronor på den skånska sjukvården, enligt ett pressmeddelande.

"Region Skåne har lyckats nå den lägsta kostnadsutvecklingen i Sverige men för att uppnå vår höga ambition för den skånska vården behövs i nuläget en intäktsförstärkning med 700 miljoner kronor via en skattehöjning", skriver regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M).

Regionrådet Rikard Larsson (S) är kritisk:

"Skattehöjning räddar möjligen ekonomin, inte sjukvården. Den borgerliga majoritetens budget innebär att ytterligare tusen anställda måste bort. De pågående nedskärningarna fortsätter. Lika allvarligt är att det inte finns några som helst signaler om förändringar i ledarskapet", skriver han.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons