Annons
Nyheter

Skånskt matprojekt blev förening

Nu är det meningen att skåningarna ska bli föregångare när det gäller att välja livsmedel som främjar den skånska naturen. Detta i alla fall om föreningen "Jordbruket gör Skåne skånskt" lyckas med sina föresatser.
Nyheter • Publicerad 19 november 2003

Efter att i tre år ha verkat som ett projekt övergick igår projektet till att bli en ideell förening. Detta skedde på gården Broddahill i Vellinge kommun, mitt ute i den skånska landsbygden. - Nästa år ska vi genomföra den största satsningen hittills på mat i Skåne. Med start den 12 januari kommer vi att köra igång en mängd olika aktiviteter, och vårt mål är att 10 000 skåningar ska vara engagerade nästa år, säger verksamhetsledare Monica Frangeur. - Mat angår oss alla. I allra högsta grad oss gäller detta Skåne där livsmedelsproduktionen och maten är ett signum för landskapet och därmed extra viktigt för vår samhällsutveckling. "Jordbruket gör Skåne skånskt" initierades som projekt år 2000. Detta för att stödja en långsiktig och livskraftig livsmedelsproduktion i landskapet, en utveckling som ska kunna fungera både ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Arbetet har sedan starten skett i samverkan mellan livsmedelsproducenter, livsmedelsindustri, handel, restaurangbranschen, miljö- och konsumentorganisationer, fortbildningsorganisationer och forskare på SLU. "Jordbruket gör Skåne skånskt" har hittills haft 300 nyckelpersoner i sju kommuner; Trelleborg, Ystad, Kristianstad, Östra Göinge, Helsingborg, Lund och Svalöv. Man har initierat varumärket "Skånskt naturbeteskött", som är en nischprodukt på stark frammarsch och en skånsk matdatabas, har skapats. I Trelleborgs kommun har man bland annat samarbetat med kommunen och Agenda 21 i Mat- och skördemässan för två år sedan. FAKTA Följande föreningar och organisationer är i dag medlemmar i "Jordbruket gör Skåne skånskt": LRF Skåne, Naturskyddsföreningen Skåne, Solidar, Studiefrämjandet, Skånemejerier, Hushållningssällskapet i Kristianstad och Malmöhus, ABF, Studieförbundet Vuxenskolan, Lantmännen och Ekologiskt Marknadscentrum.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons