Annons
Nyheter

Skånskan varslar 60

Som ett led i företagets besparingsprogram varslade Skånska Dagbladetkoncernen på onsdagen 60 personer om uppsägning.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2009

Koncernen omfattar tre tidningar, Skånska Dagbladet och Norra Skåne i Skåne och Laholms Tidning i Halland. 50 personer varslas i Skåne och tio i Halland.

Jakob Hydén är klubbordförande för journalisterna på Skånska Dagbladet. Han tror att hela övertaligheten kan lösas genom de erbjudanden om avgångsvederlag som ska presenteras för medarbetarna.

Annons

- Vi är nästan färdiga med förhandlingarna. Det blir ett bra erbjudande. Det är möjligt att siffran 60 hamnar på något helt annat, säger han till tidningens nätsida.

Ingemar Jeppsson, styrelseordförande i Skånska Dagbladetkoncernen, vet inte hur de 50 varslen i Skåne fördelar sig mellan Skånska Dagbladet och Norra Skåne, bara att varslen gäller "i stort sett" alla kategorier.

Tidigare har 40 anställda inom tryckeriverksamheten blivit uppsagda. Dagens varsel gäller övrig verksamhet, däribland den redaktionella. Men hur många journalister som berörs på respektive tidning vet han inte.

- Nej, förhandlingar och annat pågår. Nu blir vi en koncern tillsammans och kommer att utnyttja resurserna på bästa sätt, säger han till Kristianstadsbladet.

Mimmi Karlsson Bernfalk, ansvarig utgivare på Norra Skåne, vet i dagsläget inte heller vilka eller hur många som berörs på hennes tidning.

- Den information vi fått är att varslen ingår i den omorganisation vårt företag är inne i. Vi är ju en gemensam koncern nu, så det är egentligen inga nya jobb varslen handlar om, utan de ingår i den förändring vi fick besked om i oktober, säger hon.

Så du vet inte hur många på Norra Skåne som berörs?

- Nej, det kan jag inte svara på exakt i dag. Jag kan konstatera att det är fler anställda på Skånska Dagbladet än på Norra Skåne, så det är rimligt att anta att det är fler där som berörs. Men ett omställningsprogram är också på gång med erbjudanden till personal som väljer att stiga av.

Peter Maunula
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons