Nyheter

Skånska viner på Systemets hyllor

Två viner från Skåne på lördag, ett från Södermanland i april. För svenska vinodlare är det en stor framgång när Systembolaget lanserar deras produkter.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2008
Foto: 

- Det är ett erkännande, ett tecken på att svensk vinodling tas på allvar, säger Sveneric Svensson, ordförande i föreningen Svenska vinodlare.

Föreningen har vuxit rejält de senaste åren och har nu omkring 130 medlemmar. Bara ett fåtal arbetar med kommersiell odling, för flertalet handlar det om hobbyodling för att få fram vin för eget bruk.

- Det är ett äventyr att ge sig in i kommersiell produktion, men en inspirationskälla när någon lyckas, säger Svensson.

Vinerna som lanseras bland marsnyheterna på Systembolaget på lördag är ett vitt och ett rött från Kullabygdens vingård i Skåne. Druvorna odlas på vingården Nangijala i Klagshamn söder om Malmö. Efter skörden transporteras de till Kullabygden, där själva vinframställningen sker.

Vinerna, vita Silex och röda L'atitude, kommer att kosta drygt 200 kronor. De har tidigare sålts direkt till krogar i Skåne och kunnat beställas på Systemet.- Men att få in dem i det ordinarie sortimentet betyder enormt mycket. En milstolpe, säger Murat Sofrakis, som sedan år 2000 driver Nangijala tillsammans med Lena Jörgensen som ett litet familjeföretag med en årsproduktion på mellan 2000 och 4000 flaskor.Systembolaget säljer 360 flaskor vardera av det röda vinet, gjort på druvor av 2005 års skörd, och det vita på druvor från 2006.I mitten av april kommer så nästa svenska lansering, den här gången ett rödvin från Blaxta utanför Flen.Magnus Eklöf, inköpare på Systembolaget, tror att svenska viner de närmaste åren blir vanligare i sortimentet. Men några stora volymer blir det knappast.- Produktionen är inte så stor. Men kvalitetsmässigt hävdar sig vinerna väl. Det handlar verkligen om hantverksprodukter, säger han.Enligt Eklöf vill Systembolaget ha en utökad dialog med svenska vinodlare. Men även om odlarna ser Systemets lanseringar som ytterst välkomna, så finns en annan försäljningsväg som lockar ännu mer. Många odlare drömmer om att kunna visa upp sina vingårdar för turister och samtidigt sälja vin på egna gårdsbutiker. Förhoppningen finns om ett klartecken ganska snart från politikerna.- Det är det krav som vi driver allra hårdast, säger Sveneric Svensson. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.