Annons
Nyheter

Skånska sjukhus bryter mot arbetstidslagen

(Uppdaterad). Samtliga skånska sjukhus bryter mot den arbetstidslag som infördes vid årsskiftet. Det hävdar Sveriges läkarförbund.
Nyheter • Publicerad 26 juli 2007

- Samtliga sjukhus i Skåne bryter på läkarsidan bryter mot EU-direktiven och arbetstidslagen när det gäller bakjourerna, sägert Lars Nevander, chefsförhandlare för Läkarförbundet i Skåne och ordförande för förbundets mellersta region.Lagen innebär att de anställda ska få elva timmars sammanhängande dygnsvila mellan arbetspassen. Det går att teckna avstegsavtal från lagen. Hittills har bara fyra landsting gått in i sådana avtal.Lagen medger att arbetsmarknadens parter kan teckna kollektivavtal som då gäller istället för arbetstidslagen. Sådana överläggningar pågår i bland annat Blekinge och Skåne.- Lagen är i grunden bra. Men arbetsgivaren har inte hanterat det här på ett ansvarsfullt sätt. Man har medvetet gått runt det här genom att hävda att det är orce majeure. Men en vanlig bakjour är förutsägbar. Det enda man inte vet är när det händer. Det kan inte sägas falla inom ramen för force majeure, säger Lars Nevander.

Det främsta problemet med lagen är när läkarna har beredskap i hemmet - så kallad bakjour - och när som helst på dygnet kan bli inringda till sjukhuset. När läkaren blir det, om än för en kort stund, bryts den lagstadgade sammanhängande dygnsvillan på elva timmar.Sedan flera månader tillbaka arbetar exempelvis lasarettet i Ystad med att anpassa tjänstgöringsschemat så att bemaningen inte kolliderar med arbetstidslagen. I princip omfattar det arbetet alla yrkesgrupper inom sjukhuset. Gunilla Andersson är tillförordnad sjukhuschef i Ystad. Hon håller inte med om att sjukhuset bryter mot lagen.

Annons

- Vi är inte helt klara, men har kommit väldigt långt med att anpassa arbetstiderna på bästa sätt. Jag vill inte vara så hård så att jag vill säga att vi bryter mot lagen. Vi har hela tiden diskussioner med läkararförbundets representanter här. Vår ambition är att vara klara till hösten.

I praktiken kan det innebär att läkare som tjänstgör som bakjour vid lasarettet i Ystad, som det nu ser ut, kommer att kompenseras med ledighet före eller efter man tjänstgjort som bakjour. I Ystad innebär arbetstidslagen att fler läkare kommer att behövas på lasarettet.

- Det kan man säga. Det kräver att man är fler personer i tjänst, säger Gunilla Andersson, som inte kan säga hur många nya tjänster som kommer att krävas för att schemalägga de olika verksamheterna vid sjukhuset.

Stötestenen i de diskussioner som förs ligger i att hitta en nivå på kompensation för att dygnsvilan bryts. Hittills har merparten av de svenska landstinget inte hittat en gemensam grund för avtal.Överläggningarna på läkarnas avtalsområde fortsätter för skånskt vidkommande under kommande vecka.Robert Jönson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons