Nyheter

Skånska orter lockar inte turister

Nordskånska Bjuv och Perstorp intar bottenplatserna i en ny rankningslista över svenska kommuner som turistorter. I topp ligger västkust- och fjällkommuner som Åre och Strömstad.
Nyheter • Publicerad 29 november 2007

Småkommuner med närhet till Norge och ett stabilt flöde av storstadsturister verkar vara den ekvation som fungerar bäst, enligt Mats Hulth, vd för Sveriges Hotell- och restaurangföretagare (SHR).

Hulth beskriver rankningen - framräknad av Handelns utredningsinstitut på uppdrag av SHR och Svensk Handel i samarbete med American Express - som ett instrument för att bygga upp den svenska turistnäringen inför en befarad lågkonjunktur.

- Vi är ju faktiskt det folk i Europa som går minst på krogen, så här finns en potential. 50 procent av hotellrummen i Sverige står alltid tomma och vi har bara 23 procent utländska övernattningar, vilket gör att vi ligger på bottennivå i Europa tillsammans med Tyskland, säger Hulth.

Sveriges turistnäring omsätter årligen omkring 200 miljarder kronor. Svensk Handels vd Dag Klackenberg pekar på att en växande andel av detta handlar om så kallad shoppingturism, men tillägger att han hoppas att samarbetet mellan kommuner och svenska handlare utvecklas ännu bättre. Storstadskommuner som Stockholm och Göteborg med i särklass flest övernattningar har svårt att placera sig högt då de variabler som man har utgått från är beräknade per invånare.

TT har utan framgång sökt företrädare för Bjuvs kommun, på listans sista plats. Näst sist hamnar den svenska plastindustrins vagga, Perstorp - en annan nordskånsk kommun.

Perstorps kommundirektör Rolf Lundberg tar beskedet om rankingplaceringen med ro.

- Vi har inte speciellt många attraktioner med stor lyskraft. Och vi har inte några givna förutsättningar att skapa sådana attraktioner heller. Det är hela kedjan som fattas: attraktion, övernattning, restauranger, säger han.

Han pekar på att sommarturister i norra Skåne i stället söker sig till tennisstaden Båstad och shoppingturisterna åker till redan etablerade köpcentrum i Väla och Åstorp.

- Vi är för sent ute. Man skulle ha kunnat utvecklat fisketurismen, men det är ju inte kommunen som äger sjöarna, tillägger han. (TT)

Joakim Goksör

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.