Annons
Nyheter

Skånska nior dricker mest i landet

Skånska niondeklassare dricker mest alkohol i landet och de skånska flickorna dricker mer än pojkarna i Stockholms län, norra och mellersta Sverige. Det framgår av en årlig undersökning som gjorts av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).
Nyheter • Publicerad 7 mars 2004

Undersökningens huvudresultat presenterades redan den 23 februari, men i år har CAN också delat upp resultaten av de tre senaste årens studier på olika regioner i landet. Av uppdelningen framgår att det finns betydande skillnader mellan olika landsändar när det gäller niornas drickande. Alkoholkonsumtionen var klart störst i Skåne och lägst i norra Sverige. Det var vanligast med erfarenheter av hembränt i norra och mellersta Sverige, medan de skånska ungdomarna är de som mest kommit i kontakt med smuggelsprit och sprit som köpts legalt utomlands. Enligt CAN var det också en relativt stor andel av eleverna i Skåne som fått alkoholdrycker av sina föräldrar. Eva Renhammar, folkhälsokoordinator i Malmö och länsombud för CAN, säger att bilden är densamma i en lokal studie av alkoholvanorna i Malmö. - Den visade att ungdomar nu för tiden inte ens åker till Köpenhamn för att handla alkohol. Man handlar av en annan vuxen på stan i stället, säger hon till Sydsvenska Dagbladet. Genomsnittskonsumtionen bland pojkar i Skåne 2001-2003 var enligt CAN 55 deciliter ren alkohol per år. Riksgenomsnittet var 40 deciliter. Pojkarna i Stockholms län drack 37 deciliter och pojkarna i norra Sverige 31. För flickorna var motsvarande siffror i Skåne 39 deciliter, riksgenomsnittet 28, för Stockholms län 26 och för norra Sverige 23 deciliter. Undersökningen bygger på vad ungdomar själva uppgivit vid anonyma gruppenkäter som genomförts i skolorna.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons