Annons
Nyheter

Skånska nazister flitiga i fjol

Sveriges tre största nazistgrupper genomförde 1142 aktiviteter förra året, enligt den antirasistiska tidskriften Expo. De flitigaste nazisterna finns i Stockholm, Västra Götaland och Skåne.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2008

Expo har granskat Nationalsocialistisk front (NSF), Svenska motståndsrörelsen (SMR) och Info-14 och funnit att nazistiska aktiviteter förekom i 19 av landets 21 län under 2007. Bara Kronoberg och Jämtland var förskonade.

De flesta aktiviteterna, över 60 procent, handlade om propagandaspridning. Sedan följde organiserad vandalisering (30 procent), arrangerade möten och spelningar (4,5 procent) och offentliga manifestationer (3,5 procent). Vid flera tillfällen urartade propagandaaktioner i våldsamheter. En person blev knivhuggen i Stockholm vilket ledde till att en medlem i SMR dömdes för försök till dråp, skriver Expo.

Annons

Nazistiska grupper kunde också kopplas till misshandel, gömda vapenförråd samt demonstrationer och attacker mot meningsmotståndare, oftast den autonoma vänstern, visar kartläggningen. Enligt Johan Olsson, analytiker på Säkerhetspolisens författningsskydd, har nazistiska aktiviteter inte ökat på senare år, men delvis ändrat karaktär. Våldet har blivit grövre med mer vapen inblandade.

- Det i sin tur har att göra med att det råder oenighet inom vit makt-miljön. Det har därmed funnits ett behov att höja sin profil, säger han till Expo.

De nazistiska grupperna hotar de medborgerliga fri- och rättigheterna men inte det demokratiska och parlamentariska systemet, bedömer Säpo. NSF, den största gruppen, svarade för 68 procent av aktiviteterna, SMR för 24 procent och Info-14 8 procent, inklusive så kallade fria eller oberoende nationalister knutna till gruppen.

Närmare hälften av alla aktiviteter skedde i Stockholms län, Västra Götalands län och Skåne län. De tre grupperna var aktiva i Stockholm och Västra Götaland. I Skåne dominerade NSF de nazistiska aktiviteterna. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons