Skånska nätbolag misstänks ha för höga priser
– Det handlar om en 20-procentig överdebitering och grundar sig på hur bra bolagen har presterat i förhållande till sina kunder under 2005, säger Camilla Rosenberg, handläggare på Energimarknadsinspektionens rättssekretariat.
Enligt den nätnyttomodell som inspektionen arbetar efter blir Sjöbo Elnät AB, Österlens Kraft AB och Skånska Energi Nät AB skyldiga att tillsammans betala tillbaka närmare 20 miljoner kronor till sina kunder. Enligt ellagen ska tariffernas skälighet grundas på jämförelsen mellan företagets samlade intäkter från nätverksamheten och den prestation som företaget tillhandahåller. Något som Energimarknadsinspektionen i de aktuella fallen ifrågasätter. Skånsk Energi AB med säte utanför Dalby har figurerat i liknande sammanhang 2003 och 2004. Sjöbo Elnät AB och Österlen Kraft AB förekommer däremot för första gången i myndighetens beslut om fördjupade granskning. Enligt myndighetens beräkningar har kunderna till Sjöbo Elnät rätt att få tillbaka närmare 7,7 miljoner kronor. Motsvarande belopp för kunder till Österlens Kraft hamnar på cirka 4,4 miljoner kronor.
– Vi har lämnat in en skrivelse till myndigheten och jag är övertygad om att vi kommer att strykas från listan, säger Lennart Jönsson, elverkschef på Sjöbo Elnät.
Ungefär samma svar lämnar Åke Sandberg, verkställande direktör på Österlen Kraft. De båda nätbolagen menar att tillsynsmyndigheten beräknat kalkylränta fel. Något som man samfällt menar gör att bolagen hamnar för högt i den schablonberäkning som används av inspektionen.
– Vi kan ha gjort fel i inrapporteringen. Det går vi igenom nu. Vi är inte dyrare än någon annan, säger Åke Sandberg.
Nätbolagen är generellt sätt mycket kritiska till Energimyndighetens beräkningsmodeller. Bland annat menar man att modellen inte tar hänsyn till återinvesteringar i form av underhåll och nybyggnationer. Till följd av stormen Gudrun hade Österlen Kraft och Sjöbo Elnät 2005 också avbrott i sina elleveranser. Ett faktum som verkar negativt i myndighetens granskning. På Österlen kunde energijätten Eon inte leverera ström, något nätbolaget där inte anser sig kunna ta ansvar för. Sjöbo Elnät redovisar också avbrott i leveranserna till sina kunder.
– Jag skickar inte ut några reparatörer om det blåser 25 meter per sekund, säger Lennart Jönsson.
Han påpekar också att elkraft försvinner på vägen beroende på materialet beskaffenhet, något som gör att mer ström måste köpas in. Inte heller det anser de båda nätbolagen att Energimyndigheten tar hänsyn till.
När försäljningen av elektricitet avreglerades 1996 kvarstod monopolet på nätleveranser. Elkunderna kan välja elleverantör, men inte nätbolag. Det här har fått Energimyndigheten till regelbundna granskningar av nättarifferna. Tillsammans med de tre skånska nätbolagen hamnar ytterligare 20 bolag som Energimyndigheten anser rakar åt sig för mycket pengar av hushållen. Totalt handlar det om 500 miljoner kronor.
I vågskålen ligger samtidigt 12 överklagande från tidigare granskningar och väntar på länsrättens bedömning. Hittills har 22 nätbolag fällts i domstolen för oskäliga priser 2003. Samtliga bolag har dock överklagat till kammarrätten och det lär ta flera år innan några pengar eventuellt betalas ut. Camilla Rosenberg på Energimyndigheten medger också att den använda beräkningsmodellen är kontroversiell och att man gärna ser att fallen prövas jurdiskt.
– Blir beräkningsmodellen norm så kommer den att användas som standard i vårt fortsatta arbete, säger hon.
Robert Jönson
0411-55 78 69
robert.jonson@allehandasyd.se