Annons
Nyheter

Skånska män sämst på föräldraledighet

Skånes pappor är även i år sämst i Sverige på att ta ut föräldraledighet, enligt TCO. De har förbättrat sitt pappaindex till 22,9, men ligger fortfarande under riket som har 25,8. Hade kvinnor och män delat lika på föräldraförsäkringen hade indexvärdet blivit 100.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2003

Det är inte bara så att de pappor som tar ut föräldraledighet är färre i Skåne utan de tar också ut färre dagar än pappor i andra delar av landet. Samtidigt är skillnaderna stora inom Skåne. Bäst är Örkelljunga med 33,7 i index. I Hässleholm och Kristianstad har situationen förbättrats mycket, medan den har försämrats i Broby, som Kristianstadsbladet berättat om tidigare. I december 2001 tog 14,3 procent av papporna i Östra Göinge ut föräldrapenning, men ett år senare var andelen bara 12,6 procent. Enligt Gert Fors som är chef för försäkringskassan i Broby berodde det på en tillfällig svacka under andra halvåret av 2002 då färre män än vanligt tog ut en längre sammanhängande pappaledighet. Västerbottens län fick bästa pappaindexen för 2002. TCO konstaterar att pappornas inkomstnivå spelar stor roll för hur föräldrarna fördelar barnledigheten. Därför anser TCO att en höjning av inkomsttaket, som idag är 24000 kronor brutto i månaden, skulle leda till en mer jämställd fördelning. Text: Ingela Rutberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons