Annons
Nyheter

Skånska lantbrukare drabbas

Betodlaren Åke Nilsson i Köpingebro är överraskad. Han visste inte att sockerbruket skulle läggas ner.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2006
Åke Nilsson bor nästan granne med sockerbruket i Köpingebro. Nästa år får han köra sina betor till Örtofta i stället.Bild: Bass Nilsson
Åke Nilsson bor nästan granne med sockerbruket i Köpingebro. Nästa år får han köra sina betor till Örtofta i stället.Bild: Bass NilssonFoto: 

Klockan är omkring elva på förmiddagen och Åke Nilsson, som i princip bor granne med sockerbruket i Köpingebro, håller på att inreda en av gårdens längor. Kanske ska här bli rum för turister.

Nya inkomster behövs när EU:s regler om sockerbetor träder i kraft.

Annons

Åke Nilsson är i allra högsta grad påverkad av EU:s beslut och nedläggningen av fabriken i Köpingebro. På 75 av sina 300 hektar mark odlar han sockerbetor.

– Det är min huvudinkomst, säger han.

När EU: s prissänkningar går igenom räknar han med att förlora 700000– 800000 kronor om året. Det motsvarar lönerna för hans två anställda.

Sedan EU:s beslut kom har han, liksom många andra, haft på känn att något kan hända med sockerbruket i Köpingebro. Men att det skulle bli redan nu kom som en överraskning. Nästa år får Åke Nilsson, som tidigare haft närmast av alla till bruket med sina betor, åka till Örtofta i stället. Det innebär ökade transportkostnader och många småodlare kommer nog att lägga av när lönsamheten minskar, tror han.

1 500 betodlare levererar sina betor till Köpingebros sockerbruk. SBC, Sveriges betodlares centralorganisation, uppskattar att 1 200 av dem kommer från Skåne och 1000 från Österlen och trakten kring Köpingebro. Nils Lundberg från Skivarp, betodlare och vice ordförande i SBC, tror att de skånska bönderna kommer att ha fortsatt avsättning för sina betor.

– Huvuddelen av odlarna i Skåne blir erbjudna att leverera till Örtofta i fortsättningen, säger han.

För de 300 ölänningarna och gotlänningarna kan avståndet till Örtofta däremot bli för långt.

Utöver dyrare transportkostnader för de skånska bönderna ser Nils Lundberg andra problem. En längre säsong vid Örtofta, när produktionen där utökas, innebär dyrare lagringskostnader för den enskilde lantbrukaren. Många jordbrukare runt Köpingebro har också deltidsjobb vid sockerbruket, säger han.

– Sockerbruket och sockerodlingen betyder oerhört mycket runt Köpingebro, för där finns ingen annan industri. Så det är ett hårt slag för Österlen.

Även Åke Nilsson ser nedläggningen i ett större perspektiv. – Det är en industri som skapat många jobb som försvinner från vår bygd. Det är inte bara socker, utan många arbeten runt omkring, som åkerier och verkstäder som drabbas, säger han.

Annons

Betodling har varit väldigt lönsamt och en stor näring i Skåne och på Österlen. Många har därför köpt ny jordbruksmark eller arrenderat mark för betproduktion. Och det har i sin tur styrt priset på jord och fastigheter, säger Åke Nilsson, som själv köpte en extra gård 1999.

– Nu kommer priserna på mark att sjunka. Vi som har köpt till gårdar de senaste åren, när priserna varit lite högre, vi påverkas ju, säger han.

Anna Maria Erling

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons