Annons
Nyheter

Skånska jägare välkomnar upphävt förbud

Beslutet att upphäva totalförbudet mot bly i ammunitionen välkomnas inte oväntat av jägare över hela landet. Från ornitologiskt håll ser man dock annorlunda på saken.
Nyheter • Publicerad 13 juli 2007
Sparvhöken här med en död duva. Rovfågeln är en av de fåglar som riskerar att få bly i kroppen efter att ha kalasat på skadeskjutna småfåglar. ARKIVBILD: Lars Pehrson
Sparvhöken här med en död duva. Rovfågeln är en av de fåglar som riskerar att få bly i kroppen efter att ha kalasat på skadeskjutna småfåglar. ARKIVBILD: Lars PehrsonFoto: 

– Det är en mycket känt problem med blyförgiftning. Inte minst hos andfåglar och sen går det vidare till rovfåglar. Havssörnar får det i sig när de äter bytesdjur. En stor del av gässen är skadeskjutna och flyger omkring med bly i kroppen, säger Kurt Ivarsson, ornitolog och ledamot i Naturskyddsföreningen, SNF, i Ystad.

Regeringen har rivit upp ett beslut fattat av den tidigare regeringen om att totalförbjuda bly i ammunition. Det ursprungliga beslutet fattades 2002 och skulle börja gälla 1 januari nästa år. Miljödepartementet uppger att förbudet dras tillbaka eftersom det inte finns några alternativ till blyets jaktegenskaper ur ett djurskyddsperspektiv. Naturskyddsföreningen citerar forskningsrapporter från Tyskland som visat att sekundär förgiftning - där rovfåglar äter djur och fåglar som fått i sig blyhagel efter jakt - är den vanligaste dödsorsaken bland havsörnar Föreningen hävdar också att var fjärde fågel dör av blyförgiftning efter att ha ätit fåglar som har blyammunition i kroppen..

Annons

Regeringen grundar dock sitt beslut på en rapport som sammanställts av Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen. Rapportens slutsats är att det inte är motiverat att införa ett totalförbud för bly i Sverige.

I Skåne berörs uppskattningsvis 30 000 jägare av ändringarna. En stor del av de skånska jägarna sysslar också med jakt på småvilt. Det handlar i länet bland annat om änder, gäss, fasaner, duvor och hare där blyammunition används. Jaktvårdskonsulent Henrik Barnekow på svenska jägarförbundet i Skåne välkomnar beskedet från regeringen. – Det var ju för väl. Kemikalieninspektionen har ju kommit fram med vetenskapliga uppgifter på det här området. Nu ska vi se seriös på det här och försöka se om vi kan hitta alternativ till blyet. Men blyet har rätt konsistens och det har visat sig att den dödande effekten är bättre än de alternativ vi har kontroll på, säger han.

Henrik Barnekow menar också att det gäller att se över hur skadeskjutningarna kan minska. Svenska Jägareförbundet har tillsatt en tjänst enbart för att hitta förslag på hur antalet skadeskjutna djur kan minskas till noll. Förbundet påpekar också att alla jägare inte använder bly i sin ammunition.

– Nedfallet av bly har dock inte den negativa verkan som naturvännerna hävdar. Det har väl varit mer hjärta än fakta i den argumentationen. Man måste ju också se det i proportion till allt annat, säger han

Blyammunition kommer även i fortsättningen att vara förbjudet vid lerduveskytte och jakt i vårmarker. Ett tidigare beslut mot blyhagel vid jakt på öppet hav ändras till att bara gälla grunt vatten. Ändringen träder i kraft någon gång under hösten.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons