Annons
Nyheter

Skånska humlor riskerar utrotning

Brittiska forskare kan utrota en hel humleart i Skåne. De vill ta 100 drottningar för att återinföra den utrotade vallhumlan i England.
Nyheter • Publicerad 28 april 2012

– Lyckas de kommer vi knappt att ha några kvar, säger Skånes miljödirektör.

I brittiska medier är det en god nyhet: Den utrotade vallhumlan ska återinföras i England – genom att en grupp forskare åker till Sverige och plockar åt sig 100 stycken vallhumledrottningar i Skåne. Projektet har många supportrar och går att följa via olika kanaler på nätet.

Annons

"Vi åker på söndag och jag kommer att hålla er uppdaterade om utvecklingen", twittrar en av forskarna.

Försöker stoppa dem

Men sedan TT uppmärksammat länsstyrelsen i Skåne på vad som håller på att ske kan utvecklingen bli en annan än den britterna tänkt sig.

– Vallhumlan minskar i utbredningsområde och blir allt ovanligare. Plockar de 100 vallhumledrottningar här är risken stor att vi hamnar i samma sits som i Storbritannien, att den blir utrotad, säger Annelie Johansson, miljödirektör vid länsstyrelsen i Skåne.

Eftersom vallhumlan ännu inte är rödlistad har Sverige ingen laglig rätt att stoppa britterna.

– Det enda vi kan göra är att försöka att få fatt i dem, att vädja till dem och att få dem att förstå hur olämpligt det är att utarma den här artens existens i Skåne, säger Annelie Johansson till TT.

Oetiskt och omoraliskt

Biologen Lars-Åke Janzon, nyss pensionerad från Naturhistoriska riksmuseet, tycker att skåningarna ska göra mer än att vänligt vädja till britterna.

– De är inte längre världens härskare som de var förut när de bara åkte runt och tog grejer. Nu måste de ta hänsyn till det land de kommer till.

Han tycker att de brittiska forskarna visar prov på osedvanligt dålig etik och moral och tycker att projektet borde etikprövas av Storbritanniens motsvarighet till Vetenskapsrådet.

Taner Caliskan
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons