Annons
Nyheter

Skånska bönder välkomnar EU-beslut

De skånska bönderna välkomnar EU: s beslut att återigen göra det möjligt att odla på de 30 000 hektar åkermark i länet som tidigare legat i träda.
Nyheter • Publicerad 28 september 2007
De skånska bönderna ska få börja odla på mark som legat i träda. Arkivbild: Lars Ottosson
De skånska bönderna ska få börja odla på mark som legat i träda. Arkivbild: Lars OttossonFoto: 

- Det har vi efterlyst länge. Det finns en stor efterfrågan på spannmål på världsmarknaden och det är bra att vi kan vara med där nu, säger Åsa Odell, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund i Skåne.

EU: s jordbruksministrar ställde sig nyligen bakom ett förslag från kommissionen som innebär alla bönder i EU från och med 15 januari 2008 har rätt att ta den mark som legat i träda i bruka för odling.

Annons

- De bönder som förstått att beslutet skulle komma har kunnat höstså sina åkrar redan nu. Det är helt enligt reglerna, säger Per Folkesson på Jordbruksverket. EU-området har under en längre tid haft ett överskott på spannmål. Ett faktum som kostade skattebetalarna i medlemsländerna stora pengar att hantera. För att minska produktionen har unionen tidigare ställt krav på att bönderna måste ha tio procent av jordbruksmarken i träda för att få stöd.

Anledningen till att EU nu tar bort kravet på träda är välståndsökningen i bland annat Asien. Efterfrågan på spannmål har ökat. Dessutom har torskan i Australien och Sydeuropa begränsat produktionen. Enligt BBC News har priserna på spannmål ökat med 80 procent. När beslutet om att lägga delar av böndernas åkerareal i träda infördes samtidigt en kompensation till bönderna för de produktionsbortfall som trädan innebar. Ersättningen spänner från 1 100 kronor per hektar till 2 500 kronor beroende på var i Sverige åkermarken finns. Kompensationen finns fortfarande kvar trots att kravet på träda tagits bort. LRF i Skåne konstaterar man att de regler som finns kommer att följas.

EU-beslutet kan dock få konsekvenser för miljön. Ökar växtodlingen så ökar också behovet av att gödsla åkermarken. I vissa EU-länder användas den mark som ligger i träda som zon för växtnäringsläckage.

- Näringsläckaget riskerar att öka. Det är en mycket viktig fråga och vi måste fortsätta arbetet med att minska det som vi redan inlett. Samtidigt är svenska bönder bra på det här och det är därför bättre att vi får odla här i stället för att importera från länder som inte är lika duktiga på att begränsa läckaget, säger Åsa Odell.

Robert Jönson

0411-55 78 69

Robert.jonson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons