Nyheter

Skånska bönder flyttar fram positionerna

Trots stora ekonomiska förluster till följd av skador på skörden vädrar de skånska bönderna morgonluft. Förhoppningen är att den nye jordbruksministern, Eskil Erlandsson (c), redan på måndag ska presentera någon form av stöd till bönderna.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2006
Exakt hur ett premanent skördeskadeskydd ska se ut vet inte, Åsa Odell, ordförande i LRF i Skåne. "Det ska vi diskutera internt först", säger hon. Arkivbild: Tomas Nyberg
Exakt hur ett premanent skördeskadeskydd ska se ut vet inte, Åsa Odell, ordförande i LRF i Skåne. "Det ska vi diskutera internt först", säger hon. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

– Han vet vad vi vill, säger Åsa Odell, Klagstorpsbo och ordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF i Skåne,

LRF i Skåne har tidigare uppskattat förlusterna till följd av den katastrofala skördesäsongen på spannmålssidan till 600 miljoner kronor. I den uppskattningen har bönderna inte räknat in de skador man förväntar sig på oljeväxter, potatis och sockerbetor. Även om det måste till en individuell skadebedömning återfinns sannolikt de värst drabbade odlarna i Skåne i ett område runt Ystad, Skurup, Tomelilla, Trelleborg, Lund, Staffanstorp och Eslöv.

– Även om vi nu får en förtida utbetalning av EU-stödet är det ju inga extra pengar. Många grönsaksodlare drabbas hårt. Jag kan inte att utesluta att det finns de som riskerar en likvidation, säger Åsa Odell. Den långa torkan följt av för mycket regn har drabbat bönderna i Skåne hårt. LRF i Skåne har redan krävt ytterligare stöd från staten. Det handlar om räntefria lån alternativt kreditgarantier. Många bönder har gjort förluster och LRF anser inte det rimligt att de själva ska bära kostnaderna.

Till skillnad från vissa andra länder inom EU saknar Sverige ett permanent katstrofskydd för bönder. Hittills har LRF framställt sina synpunkter som engångskrav till följd av ett mycket dåligt skördeår. Men med en borgerlig regering kommer man att flytta fram positionerna. – Vi har hittills koncentrerat oss på kortsikta lösningar. Nu är det dags för oss att driva frågan om någon form av permanent katastrofskydd, säger Åsa Odell.

En insikt som de allt mer vanligt förekommande skiftningarna i vädret talar för. Att bönderna skulle ha kunnat sammla i ladorna under goda år avfärda Åsa Odell. Det gäller inte minst, tycker hon, för de bönder som satsat hårt för att möta konkurrensen på en avreglerad EU-marknad och för arrendatorer som inte har några fasta tillgångar.

Frågan om en förtida utbetalning av EU-stödet bereds just nu på jordbruksdepartementet. Arbetet ska vara klart för den nye jordbruksminister att presenteras på måndag. Lars Olsson är ansvarigt departementsråd.

– Jag kan inte säga om detta finns med eller inte. Du får vänta till på måndag när budgeten presenteras, säger han.

Robert Jönson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.