Annons
Nyheter

Skånska bönder ber om regn

Regn, regn och åter regn. Det är vad skånska bönder hoppas på nu. Torkan har slagit hårt mot spannmålsodlingen och någon andra skörd av vall blir det inte.
Nyheter • Publicerad 18 juli 2005

Ett tredje problem är att betet sinar för djuren. Marken är brunbränd och det finns inte mycket för kossorna att äta. Läget är så illa att LRF vill ha dispens från EU för att få använda mark som ligger i träda till bete eller vallskörd. LRF har vänt sig till Jordbruksverket, som i sin tur väntas skicka en ansökan till EU-kommissionen, rapporterar Sveriges Radio Malmö.

Stora pengar står på spel för lantbrukarna. På lätta jordar blir skörden på många håll inte mer än hälften av det normala. Det ekonomiska bortfallet handlar om tusentals kronor per hektar. Däremot klarar sig spannmålen bättre på lerjordarna.

Annons

– Där ser det ut att närma sig normal skörd, säger Stefan Lundmark, agronom och växtrådgivare vid Hushållningssällskapet i Kristianstad. För spannmål på lätta jordar är skadan redan skedd. Ytterligare regn gör varken till eller från.

Potatisodlarna bevattnar sina odlingar så de är inte lika avhängiga av vattnet från ovan. Även betodlarna bevattnar delar av arealerna.

– Betorna är inte så känsliga för torkan eftersom de har en längre odlingssäsong, säger Lundmark.

Det är egentligen bara i nordvästra och västra Skåne, förutom Söderslätt, som man klarat sig från stora problem med torka.

– Nu vill vi ha 4-5 dagars regn med en 30-40 millimeter, säger Lundmark. I Blekinge är problemen med torkan också stora. Lantbrukare Mats Bondesson säger till Sveriges Radio Blekinge att potatisen slutar växa när temperaturen överstiger 25 grader.

– Fortsätter torkan handlar det om en halvering av potatisskörden och då talar vi om ett bortfall på 10000 kronor per hektar.

Längre upp i landet är torkproblemen mindre. Hushållningssällskapets vd i Östergötland, Lennart Svensson, säger till TT att det bara är spannmålen på de allra lättaste jordarna som har problem.

– Och då handlar det om små marginella arealer.

Likadant är det på Västgötaslätten.

– Torkan har inte hunnit ställa till så stora problem ännu. Dessutom fick vi regn i helgen i samband med åskskurar, säger Johanna Lindgren, växtodlingsrådgivare vid hushållningssällskapet i Skara. (TT)

Lennart Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons