Nyheter

Skånsk vecka kostar minst tio miljoner

Fyrtiotalet skånska toppolitiker och tjänstemän är i veckan på världsutställningen i Kina för att ge draghjälp åt skånskt näringsliv.
Region Skåne och Malmö stad lägger tillsammans minst tio miljoner kronor på arrangemanget.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2010
Foto: 
Svenska paviljongen vid världsutställningen i Kina.
Svenska paviljongen vid världsutställningen i Kina.Foto: 

Totalt är det hundratals skåningar som kommer att finnas på plats i Shanghai.

– Det är den största skånska näringslivsdelegationen någonsin som åker till Kina, säger Cecilia Gyllenkrok, kommunikationschef på Region Skånes förvaltning för näringslivsutveckling.

Världsutställningen i Shanghai – kallad Expo 2010 – öppnade i maj och stänger den sista oktober. Skånes sena exponering är bra, enligt Maria Warren på den svenska paviljongen.

– Paviljongen har haft 15 000–20 000 besökare varje dag sedan den öppnade och under oktober är trycket som störst, säger hon. Dels är vädret bra, dels har många kineser semester.

Under den kommande veckan hyr Region Skåne och Malmö stad den svenska paviljongens konferensavdelning på tredje våningen. Regionen och staden delar på veckan och har lagt upp både egna och gemensamma program.

Parterna har också byggt upp en särskild hemsida som är betydligt mer avan­cerad än den Stockholm skapade inför nedslaget i Shanghai i somras.

Temadagarna handlar bland annat om hållbar teknik, medier och kommunikation och integrationen i Öresundsregionen.

– Våra seminarier är överbokade alla tre dagarna, säger Grethe Lindhe, projektledare för Malmö stad.

– Malmö har blivit ett hållbarhetsexempel och det byggs till och med en kopia av Västra hamnen med Turning Torso och allt i vår vänskapsstad Tang­shan, fortsätter hon.

Region Skåne liksom Malmö anmälde intresset för Expo 2010 för två år sedan. Regionen ville inte vara sämre än Göteborg och Stockholm.

Men de 3,5 miljoner kronor som avsattes räckte inte. I våras tog regionstyrelsen beslut om att skjuta till ytterligare 2,6 miljoner kronor.

– Regionen använder pengarna för att skapa en plattform för näringslivet att etablera nya kontakter och underhålla gamla sådana, säger Cecilia Gyllenkrok.

Enligt henne håller budgeten, men det tillkommer utgifter för resor och uppehälle för sexton personer:

– Alla bor på fyrstjärnigt hotell för 1 800 kronor per natt, säger Cecilia Gyllenkrok. Priset på flygbiljetterna varierar från 12 000 kronor till 40 000 kronor, beroende på när de beställdes.

Dyrast åker regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (M).

Regionen betalar också resa och uppehälle för bland andra en lundaprofessor som anses väsentlig för programmet liksom för en företagare som anses vara en god representant för skånskt näringsliv men som själv inte har råd med utgiften.

Övriga deltagare från näringsliv och organisationer betalar själva för Kinaresan.

Malmö stad har utgifter på 3,5 miljoner kronor men även där tillkommer resekostnader. Sammantaget åker sju politiker och lika många topptjänstemän med kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S) och stadsdirektör Inger Nilsson i spetsen.

Prorektor Eva Åkesson säger att Lunds universitet inte har någon särskild budget för den omfattande närvaron i Kina under Expo 2010. Samtliga professorer, forskare och tjänstemän som redan är eller kommer att resa ska heller inte delta i världsutställningen.

– Tidpunkten för utställningen sammanfaller med mässor och med möten med kinesiska universitet, säger Eva Åkesson. Vi har ett omfattande utbyte med Kina.

– Vi åker som företagarnas redskap, säger Katharina Erlingson (C), regionstyrelsens förste vice ordförande om resan till världs­utställningen i Kina i nästa vecka.

– Vi deltar eftersom det finns ett väldigt starkt intresse från företagarna, säger Jerker Swanstein (M), regionstyrelsens ordförande.

Men Swanstein anser därmed inte att företagarna borde ta den kostnad på minst sex miljoner kronor för närvaron som nu istället faller på de skånska skattebetalarna.

– Det är bättre att få med många företag än att missa dem som inte skulle ha råd att bidra till arrangemanget, säger han.

Ann Gäre
Stig Strömkvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.