Annons
Nyheter

Skånsk valförrättare tyckte inte att handikappad skulle få rösta

Den 29-årige psykiskt funktionshindrade mannen hade förberett sig för att gå och rösta i två veckor. När han kom till vallokalen i Ystad frågade valförättaren hans gode man: "Förstår han det här?".
Nyheter • Publicerad 17 september 2002

- Det är upprörande och oförskämt. Han har ju röstkort och då ska han väl få rösta utan några kommentarer. I övrigt anser jag att han förstår mycket väl. Han har följt valdebatterna och besökt lokala politiker på torgmöten. - Han kände sig högtidlig när vi cyklade i väg för att rösta och han var väl medveten av stundens allvar. Och så möts vi av denna fråga, säger den funktionshindrade mannens gode man, som dessutom är hans mor. - Min son har tagit mycket illa vid sig, säger hon. Valförättaren medger att hon ställt frågan. - Jag tycker att jag gjorde helt rätt i att fråga. De som röstar måste förstå vad som gäller och jag ville veta om det var han själv som hade bestämt sig, säger valförättaren. Gösta Norling (m), som är valnämndens ordförande, är kritisk till valförrättarens beteende. - Det är inte deras uppgift att ställa sådana frågor. Det här låter inte bra. Om detta har hänt är det olämpligt. Kommer detta att leda till någon åtgärd från din sida? - Det kan jag inte svara på nu. Vi får titta på det här i detalj, säger Gösta Norling.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons