Skånsk tillväxt bättre än genomsnittet
Nordeas ekonomer räknar med att den svenska ekonomin nu växer snabbt. Tillväxten för Sverige som helhet väntas bli 3,7 procent i år, enligt Nordeas uppdaterade konjunkturbedömning.
Det är de branscher och regioner som drabbades värst i nedgången efter IT-bubblan som nu visar den snabbaste uppgången. Så efter några års nedgång står Mälardalen för den snabbaste tillväxten i Sverige.
– Uppgången i telekom, IT och privata tjänster gynnar Stockholm, säger Nordeaekonomen Torbjörn Isaksson.
Prognosen för 2005 innebär att Mälardalen hamnar i topp både vad gäller produktionsuppgång och sysselsättningsökning. Däremot har orosmoln seglat upp över Västsverige som faller tillbaka. De kommande åren blir det svagare konjunktur där än i övriga regioner. I Västsverige är bilindustrin dessutom en riskfaktor. Om General Motors neddragningar på Saab i Trollhättan blir större än väntat kan det få allvarliga effekter och sänka farten i Västsverige ännu mer, tror Nordea.
Effekterna skulle bli så stora att de påtagligt skulle påverka även rikssiffrorna. I ett värstascenario skulle 24000 jobb kunna försvinna i Västsverige. Det är lika många jobb som Nordea spår ska tillkomma i hela Sverige under nästa år.
När Ericsson kapade jobb som värst försvann drygt 18000 jobb i Stockholm på tre år. Den neddragningen ligger i samma storleksordning som den befarade minskningen i Västsverige, räknat i procent av sysselsättningen. I Skåne går det däremot bättre än riksgenomsnittet nästa år och året därpå, även om tillväxten blir försiktigare än i Stockholm.
– Näringsstrukturen är bredare i Skåne vilket minskar risken för stora svängningar, säger Isaksson.
Nordeas ekonomer har valt att inte göra prognoser för alla delar av landet eftersom det statistiska materialet inte håller för det. I stället har resten av landet, utanför storstadsområdena, klumpats ihop. Området utanför storstäderna kommer att utvecklas svagast, enligt prognosen. Nordea har också tittat på flyttströmmarna och bedömer att inflyttningen till storstäderna kommer att öka när sysselsättningen tar fart igen, sannolikt med början efter årsskiftet.
När jobben blir fler betyder det också att Riksbanken får anledning att höja räntan. Nordea spår att styrräntan kommer att höjas ordentligt, men den första höjningen kommer inte förrän i januari eftersom statistiken ännu inte gett några riktigt tydliga tecken på att sysselsättningen tagit fart. (TT)
Sten Gustafsson