Nyheter

Skånsk poliovård ska förstärkas

Det kostar drygt 1,6 miljoner kronor att förstärka den skånska vården av patienter med postpolio, resttillstånd efter polio. Dessutom krävs en investering på 650000 kronor.
Nyheter • Publicerad 15 oktober 2002

Kostnaden ska redovisas för hälso- och sjukvårdsberedningen i dag, när sjukvårdsstaben diskuterar ärenden som har koppling till budgetarbetet för nästa år. För drygt ett år sedan sa fullmäktige ja till en motion om att en samordnad verksamhet, genom en förstärkning av enheten på Orupssjukhuset. Förstärkningen ska ge patienterna kortare väntetider, bättre kvalitet i vården genom att man skaffar en utrustning för att mäta styrka, möjlighet att skapa filialmottagningar och fortbildning av personal i primärvården när det gäller postpolio. En bättre kvalitet i vården gynnar även andra grupper av patienter, som MS-patienter, Parkinsonpatienter och patienter med rubbningar i musklerna. Förstärkningen som sjukvårdsstaben räknat på gäller sjukgymnast, arbetsterapeut, halvtidstjänster för specialistläkare och kurator, samt sekreterare motsvarande en kvarts tjänst. Hörselscreening Andra satsningar som påverkar budgetprocessen är exempelvis hörselscreening av nyfödda barn, så kallade OAE-test. Det finns ett beslut sedan ett och ett halvt år om att dessa undersökningar ska införas, men arbetet med att omsätta dem i praktiken har fördröjts av olika skäl. Målet är nu att skapa en gemensam enhet för uppföljning av 50-100 barn som kräver fortsatt utredning, och att den enheten placeras vid öron-näsa hals på uniersitetssjukhuset i Lund. Sjukhuset föreslås få i uppdrag att räkna ut vad kostnaderna av en hörselscreening av nyfödda kan kosta. Sjukhuset föreslås vidare få i uppdrag att planera personalutbildning i regionen. Ytterligare ett par områden påverkar nästa års budgetarbete. En revidering av hjälpmedelshandboken så att glasögonbidraget utökas för barn under 8 år skulle kosta 1 miljon kronor om året. Kostnadsfritt byte av slang, mask och hätta som snarkhjälpmedel beräknas kosta 4 miljoner om året. En halv miljon kronor om året kostar förslaget att erbjuda spädbarn hepatit B-vaccination om ena eller båda föräldrarna är födda i områden där risken för smitta är större än vanligt. Det gäller även om spädbarnets mor- eller farföräldrar är födda i sådana områden. Barnhälsovårdsöverläkarna i Skåne rekommenderar riskgruppsvaccination även för andra spädbarn, om man varaktigt tänker bosätta sig eller vistas i utsatta länder under längre perioder. Kroniska bärare av hepatit B-virus är vanligast i Sydostasien, Afrika söder om Sahara och delar av Östeuropa. Man räknar med att det finns 350 miljoner kroniska hepatit B-bärare i hela världen, och att betydligt fler kommit i kontakt med smittan. Sjukvårdsberedningen behandlar ärendet under tisdagen, och väntas sedan lämna det vidare till budgetberedningen, som får ta ställning. Text: Gunilla Ingels gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.