Nyheter

Skånsk mjölkkritik vållar ingen oro i Stockholm

Protesterna mot att mejerijätten Arla tar över mer och mer av Skånemejeriers produkter i de skånska Coop-butikerna vållar ingen större oro på Coop Sveriges huvudkontor i Stockholm.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2009
Ingen skånsk mjölk på Coop. Arkivbild: Albin Brönmark
Ingen skånsk mjölk på Coop. Arkivbild: Albin BrönmarkFoto: 

- Än så länge är det ju svårt att ha synpunkter på sortimentet eftersom ingen har sett hur det blir. Vi hoppas att kunder, när de ser sortimentet, ska tycka att det blivit bra, säger Magnus Frisk, pressinformatör på Coop Sverige.

Arla hävdar nu att deras utbud är mer ekolgiskt, har större bredd än Skånemejerier och dessutom ska kompletteras med regionala och lokala alternativ. Klart är dock att samtliga skånska butiker drivna av Coop Sverige berörs av avtalet med mejerijätten Arla.

Pris, service och sortiment uppges vara de tre faktorer som vägt över till konkurrerande Arlas fördel vid affären. Att affären skulle leda till en större mängd transporter kors och tvärs över landet med ett större utsläpp av koldioxid anses inte självklart.

- Arla har ju också bönder i Skåne, men vi håller på att se över det. Vi måste titta på helheten och vi kan inte se att det blir sämre. Det var en viktig fråga för oss i samband med upphandlingen och våra analyser pekar på att det inte blir några förändringar när det gäller koldioxidutsläppen, säger Magnus Frisk.

Coop är medlemsägt och säger sig lyssna på sina medlemmar. Samtidigt konstaterar Frisk att avtalet med Arla gäller alla Coop Sveriges butiker. Visserligen görs en viss anpassning för lokala förhållande, men något utrymme för egna uppgörelser finns inte.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.