Annons
Nyheter

Skånsk film inventeras

- En väldigt intressant film! Det var filmkonservator Lina Ålenius spontana kommentar efter visningen av "Österlen i helg och söcken".
Nyheter • Publicerad 17 oktober 2003

Det är en av museets arkivfilmer, producerad 1950. Filmen, som är gjord i färg av K E Forsell, kom fram vid en inventering av museets arkiv. Torsdagens visning lockade flera äldre Simrishamnsbor, som kände igen flera av personerna i filmen. "Sotare Hallberg", ropade någon. "Det är ju min man", ropade en kvinna i publiken. Men så speglar också filmen många händelser, från idrottstävlingar och arkeologiska utgrävningar till konstsim i Baskemölla hamn och tillverkning av askfat. Museichef Lena Alebo antecknade flitigt de personer som passerade revy och nämndes vid namn. Enligt filmkonservator Lina Ålenius kan det bland gamla filmer gömma sig en stor kulturskatt. - Det är viktigt att detta kulturarv tas tillvara och att det i framtiden kan förmedlas till så många som möjligt. Därför inventerar vi de filmer som finns hos institutioner, företag, föreningar och även privatpersoner, säger Ålenius. Hon arbetar på Filmmuseet och Regionmuseet i Kristianstad, som kartlägger filmbeståndet i Skåne tillsammans med Skånes Hembygdsförbund, Malmö Stadsarkiv, Landsarkivet i Lund och Film i Skåne. Projektet leds av Svenska Filminstitutet. Syftet är att etablera en filmvårdscentral i Grängesberg, dit folk kan skicka sina gamla filmer mot att de får en video- eller dvd-kopia. Skåne ingår tillsammans med tre andra län, Norrbotten, Värmland och Dalarna, i projektet, som ska inventera film i respektive län. - Vi söker främst kulturhistorisk film som kan finnas i exempelvis smalfilmsformat, säger Ålenius och nämner 16 mm och 8 mm. Inventeringen omfattar alltså inte videofilm eller kommersiellt framställd spelfilm. Regionmuseet är mer intresserat av till exempel sockenfilmer, filmer från evenemang, instruktionsfilmer eller film från privata samlingar. Filmen om Gamla Knäbäck och Haväng, som tillhör Österlens museum, uppfyller väl dessa kriterier. Den speglar den omstridda flyttningen av fiskeläget Knäbäck i mitten av 1950-talet.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons