Annons
Nyheter

Skåningen köper mer alkohol

Försäljningen av alkohol har ökat. Det visar färsk statistik från Systembolaget. Den största försäljningsökningen i landet skedde i Skåne.
Nyheter • Publicerad 18 juli 2008
Allt fler skåningar köper sprit på Systembolaget. Arkivbild: Peter Åklundh
Allt fler skåningar köper sprit på Systembolaget. Arkivbild: Peter ÅklundhFoto: 

- Ja, vi har sett en ökad försäljning, säger Ola Gsänger, butikschef för Systembolaget i Ystad.

Bland annat ökade cider och alkoholläsk med 6,4 procent - över två procentenheter mer än både Stockholms- och Värmlands län.

Annons

Statistiken är baserad på antalet sålda liter per invånare under det första halvåret 2008. En skåning köpte i snitt 5,5 liter öl förra året jämfört med närmare 6 liter i år. Spritförsäljningen i länet är jämfört med 2007 i princip oförändrad. I Skåne län har försäljningen av cider och alkoholläsk ökat mest och tätt därefter är öl den populäraste drycken.

Butikspersonal på Systembolaget i Trelleborg menar att turismen ger en viss påverkan på försäljningen. Men några siffror kan de tyvärr inte ge då butikschefen gått på semester.

Ann-Margit Jönsson, Skurups tillförordnande butikschef håller med.

- Vi säljer lite mer av varje och det kan bero både på semestern och turismen, säger hon, men kan inte peka på någon specifik dryck som säljer mest.

Ystads butikschef kan däremot se en generell ökning i alkoholförsäljningen.

- Vi säljer mest vin och sprit och därefter säljs mest öl, säger Ola Gsänger och nämner att bag-in-box vin sålt bäst under halvåret i Ystad. I riket har försäljningen av alkoholfria drycker även de ökat. Något som stämmer överens med Skåne och Ystadbutiken.

- Vi har i dag ett bättre utbud av varor och det kittlar kunden som köper mer alkoholfritt.

Detta gläder nykteristerna. Robert Damberg, ordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) är inte förvånad över siffrorna.

- Det speglar konsumtionsstatistiken. De som dricker dricker allt mer, men samtidigt blir det allt fler som inte dricker någon alkohol alls, säger han i ett pressmeddelande.

Andreas Holm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons