Annons
Nyheter

Skåningen har 645 000 på pensionskontot

Skåningen har i genomnsitt 645 000 kronor på sitt pensionskonto. Åtminstone om personen i fråga är runt 40 år. Skåningarna hamnar därmed på tionde plats i landet.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2004

En genomsnittlig person, som är runt 42 år, har i Sverige har drygt 663 000 kr på sitt pensionskonto. Skåningarna, som hamnar på 10 plats i landet, har i genomsnitt ca 645 000 kr på sitt konto. Kvinnor och mäns pensionskonto skiljer sig dock åt. En genomsnittlig skånsk man har närmare 690 000 kronor i pensionsbehållning jämfört med kvinnans 600 000 kr. Denna vecka landar årets utskick av orange kuvert från Försäkringskassan och PPM i brevlådorna hos skåningarna. Det är femte gången Försäkringskassan och PPM skickar ut beslut, värdebesked och prognoser över den framtida ålderspensionen. - Vi tror att det blir en hel del frågor från denna grupp och har därför höjt beredskapen säger Siw Thorén, försäkringschef Pension. Det orange kuvertet innehåller beslut om nya pensionsrätter, prognos för den allmänna pensionen samt värdebesked för såväl inkomstpension som premiepension. Varje år med inkomst läggs nya pensionsrätter till pensionsbehållningen. Pensionsrätten är lika stor som den avgift den försäkrade, dennes arbetsgivare och, i vissa fall, staten betalar till pensionssystemet. Den genomsnittliga pensionsrätten var 38.600 kr år 2003 (37 500 kr i Skåne) varav 5 200 kr (5183 kr i Skåne) kronor avsåg premiepensionsrätt. - Till premiepensionen avsätts alltså den lilla delen, 2,5 procentenheter av den totala pensionsavgiften 18,5 procent av lönen, men den får många gånger felaktigt stora proportioner. Många människor tror att det helt är utfallet av de valda fonderna som avgör hur stor pensionen ska bli, säger Siw Thorén.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons