Annons
Nyheter

Skåningar väntas få högst elpris

De svenska hushållens elnota ökade med 24 procent förra året till 40 miljarder kronor. En bidragande orsak är att risken för ekonomiska smällar vid pristoppar flyttats till konsumenterna, anser Energimarknadsinspektionen.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2011
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Väder och konjunktur spelar in, men även att elhandlarna i sin nya beräkningsmodell för rörligt elpris har flyttat över risken för ekonomiska smällar vid pristoppar till konsumenterna, säger Thomas Björkström på Energimarknadsinspektionen till Svenska Dagbladet.

Elbolagen håller inte med utan tycker att kunderna nu betalar det pris som gäller när elen används.

Annons

När Sverige den 1 november delas in i fyra elområden får ett villahushåll i elområde Malmö betala omkring 1 600 kronor mer för sin el än ett hushåll i norr som tillhör elområde Luleå.

Elområde Malmö omfattar Skåne, Blekinge, Halland, Kronoberg samt Kalmar län.

Det har elbytarsajten elskling.se räknat ut när det nu gått tre månader sedan den nordiska elbörsen Nordpool införde nya kontrakt som gör det möjligt för elhandelsbolagen att handla i de nya elområdena.

Indelningen i fyra elområden kommer att påverka alla hushåll oavsett vilken avtalsform de har och innebär att elkonsumenterna får ännu fler elpriser att hålla reda på, konstaterar vd Faraz Azima vid elskling.se.

Vissa elhandelsbolag erbjuder nu långa fastprisavtal utan prisskillnader mellan elområdena, andra erbjuder långa fastprisavtal med olika priser beroende på elområde och en tredje kategori väljer att exkludera elområde Malmö som väntas få högst elpris framöver. En sista kategori elhandlare har helt slutat att erbjuda fastprisavtal, konstaterar elbytarsajten.

TT/TA
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons