Nyheter

Skåningar utan ersättning

Många av de skåningar som uppbär ersättning från arbetslöshetskassan (akassan) fick inga pengar i går. Vissa postleveranser innan jul med kassakort från södra Sverige försenades under transporten till inläsningscentralen i Arjeplog. Därmed får nu akasseberättigade vänta ytterligare en vecka på sina utbetalningar.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2002

Någon information om att utbetalningarna försenats i en vecka har inte lämnats. Många fick detta besked först när de i onsdags stod vid bankomaterna för att ta ut sina ersättningar. Först på torsdag i nästa vecka kan detta ske.

-Så här får det väl inte gå till! Många är direkt efter jul- och nyårshelgerna i stort behov av sina utbetalningar. Pengarna kan vara slut eller man kan ha räkningar som måste betalas, säger Else-Marie Johansson, Malmö, en av de drabbade. Hon jobbar halvtid och har halvtidsersättning.

Eftersom Else-Marie tågpendlar varje dag mellan hemmet i Malmö och arbetplatsen i Ystad, innebär förseningen en klar merkostnad för henne. Else-Marie hade i onsdags tänkt köpa månadskort för 1400 kronor, men får nu i stället betala 780 kronor för dagliga tur- och returresor till jobbet fram till den 10 januari.

-Under riktigt stränga vintrar kan förseningar av utbetalningarna förekomma. Vi kan inte råda över vädrets makter, men lyckligtvis är det sällan som vädret försenar postgången och utbetalningarna. Jag och min kollega här har hittills fått få telefonsamtal vilket kan tyda på att förseningarna inte är ett så stort problem, säger handläggare Barbro Silberman, Akassan i Stockholm.

Varför har ni inte informerat de personer som tvingas vänta i ytterligare en vecka på att pengarna skall komma?

-Vi kan inte kontrollera var och en av landets ersättningsberättigade och därefter gå ut med brev till dem som får vänta på utbetalning. Men de som ringer vårt 020-nummer får reda på om det finns pengar på deras konton eller ej, påpekar Barbro Silberman.

Per Sjöberg per.sjoberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.