Nyheter

Skåningar mest rädda för brott

Skåningar är mer oroade för brottslighet och säger sig vara mer utsatta för brott än andra, visar Brås trygghetsundersökning.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2008
Brås trygghetsundersökning visar att skåningar är mer oroade för brottslighet. Bild: Scanpix
Brås trygghetsundersökning visar att skåningar är mer oroade för brottslighet. Bild: ScanpixFoto: 

I Skåne uppger 13 procent av de tillfrågade i undersökningen att de utsatts för personbrott - exempelvis misshandel och hot. I Värmlands, Gävleborgs och Västernorrlands län säger däremot bara hälften så många att de utsatts för den typen av brott. "Boende i Stockholm, Göteborg och Malmö och närliggande kommuner uppger i större utsträckning att de utsatts för brott mot person än boende på mindre orter", skriver Annika Töyrä, utredare vid Brottsförebyggande rådet (Brå), i ett pressmeddelande.Även den upplevda oron för brott skiljer sig stort åt inom regioner. I södra Sverige oroar sig var tredje invånare för brottsligheten i samhället. I till exempel Värmland och Västerbotten är det knappt var femte. I Brås rapport har cirka 15 000 i hela landet svarat på frågor om utsatthet för brott, trygghet och förtroende för rättsväsendet.(TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.